Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

15.04.2022
673

OTVORENA IZLOŽBA SLIKA MODERNE IKONE

 

Izložba slika ”MODERNE IKONE” Ljiljane  Kolundžić, otvorena je sinoć u Gradskoj galeriji Kotor.

Izložbu je otvorio galerista Milenko Premović, koji je kazao da ikona u pravom smislu oslikava svevremeno, vanvremeno i vječno – moderno, a da suprotno označava i savremeno, trenutno i prolazno.

,,Susret vječnog i prolaznog u centru je ove izložbe. Izvorno ikona na grčkom jeziku znači slika. Raznovrstan način interpretacije slike bio je razlog što je teološko formulisanje ikone kao sakralne slike trajalo čitav jedan vijek. Suprotno od toga u popkulturi odomaćena je složenica "modna ikona" kao aluzija i pokušaj sakralizacije trenutka. Ono što gledamo su ženski portreti rađeni kombinovanom tehnikom sa naglaskom na modnim detaljima karakterističnim za prethodna dva vijeka. Upravo taj period u istoriji umjetnosti karakteriše pravac moderna"- kazao je Premović.

Autorka izložbe je istakla da joj je čast što joj se ukazala prilika, da izložbu predstavi kotorskoj likovnoj publici.

,,Izložba predstavlja ciklus od 30 slika, koje su rađene u kombinovanoj tehnici. Slike su nastale u posljednje tri godine”- dodala je Kolundžić.

Zainteresovani izložbu mogu pogledati do 28.aprila.

Podsjetimo, Ljilajna Kolundžić je rođena 1967.godine u Podgorici, Crna Gora. Diplomirala na VPŠ, Likovni odsjek u Nikšiću. Slikarstvo je diplomirala na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, Crna Gora. Magistarske studije završila 2007.godine na istom fakultetu. Članica je ULUCG od 1994 godine.

Pored crteža, radi slike u kombinovanoj tehnici i kolaže. Njena djela se nalaze u značajnim galerijskim zbirkama kao i privatnim kolekcijama. Pored aktivnog umjetničkog rada, Ljiljana Kolundžić je radila kao profesorica likovne umjetnosti u Gimnaziji ,,Petar I Petrović Njegoš’’ u Danilovgradu. Sada radi kao pomoćnica direktora u JU Muzeji i galerije Podgorice.

Podijeli na: