Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

06.03.2020
795

OTVORENA IZLOŽBA RUČNI RADOVI U BIJELOM TEKSTILU

Izložba "Ručni radovi u bijelom tekstilu", koja predstavlja dio bogatog nasljeđa dobrotske porodice Radimir, otvorena je sinoć u Galeriji solidarnosti u Starom gradu.

Autori su etnološkinja Muzeja grada Perasta Danijela Đukić i kolekcionar Zoran Radimir.

Ispred organizatora OJU “Muzeji Kotor” prisutne je pozdravila etnološkinja Danijela Đukić ističući da je veliki dio predmeta iz privatne zbirke Radimir zaštićeno pokretno kulturno dobro, a da izloženi miljei, stoljnjaci, maramice, podmetači, bavarini, dječje kapice i jastučnice datiraju iz 19. i 20. vijeka.

,,Ova izložba oslikava tradicionalnu vještinu, odnosno tradicionalni zanat koji po arhivskim dokumentima datira još iz 15. vijeka. Poznato je da su žene trgovale čipkom i njom ukrašavale enterijer palata i crkava. Vještina se prenosila generacijama i bila je obavezan dio djevojačke spreme. Kasnije, kroz obuku učenika Domaćinske škole u Dobroti u 20. vijeku, između dva rata, učile su razne tehnike: makrame, rišelje, dobrotski vez, poentles, ratićelu, ali i mnoge druge tehnike i vještine”, istakla je Đukić.

Izložba je posvećena nedavno preminuloj etnološkinji i rukovoditeljki peraškog muzeja Dragani Lalošević, koja se  zalagala za očuvanje kulturnog nasljeđa Boke Kotorske i osnivanje Muzeja grada Kotora.

Kolekcionar Zoran  Radimir u nemogućnosti da prisustvuje otvaranju izložbe, u pismu koje je pročitao njegov brat Vjeko, naglašava da je Lalošević najzaslužnija za organizovanje izložbe.

“Dragana Lalošević je među prvima prepoznala kulturološku vrijednost moje zbirke, koja je 2017. godine priznata od strane Ministarstva kulture Crne Gore, dobivši status Pokretnog kulturnog dobra. Imati taj status samo po sebi ne znači mnogo. Dragana je, zato, zajedno sa njenim saradnicima i sa mnom pokušala da na pravi način valorizuje i prezentira pojedine segmente zbirke. Tako je prošle godine njenim angažovanjem došlo do prve značajne izložbe velikog dijela eksponata zbirke”, naglasio je Radimir, podvlačeći Draganino zalaganje za uspostavljanje kotorskog gradskom muzeja.

Mr Jovana Vidović, istoričarka umjetnosti i kćerka pokojne Dragane Lalošević, otvarajući izložbu, kazala je kako je zalaganjem Danijele Đukić i Zorana Radimira je stvorena prilika da se upoznamo, ne samo sa zaostavštinom porodice Radimir, već i da sagledamo određene aspekte života, vještina i navika porodica Boke iz perioda od 18. do 20 vijeka.

“Inspiraciju za izvezene motive, vezilje su pronalazile u savkodnevnom okruženju, tako da nailazimo na vegetabilnu ornamentiku sa motivima cijeća, listova, grančica pa čak i stabala, ali i na geometrijske ornamente u vidu krugova, rombova, trouglova, krstića, linija. Među radovima na ovoj izložbi, izdvaja se motiv anđela  koji zauzima centralni dio na jednom stolnjaku, kao i pokušaj prikaza pejzaža sa dva stabla. Vezilje su vrlo često izrađivale i inicijale osoba kojima je predmet bio namjenjen”, kazala je između ostalog Vidović.

Izložba “Ručni radovi u bijelom tekstilu” uvod je u međunarodni naučni skup “Lica tekstila“, koji se 3. i 4. aprila organizuje u prostoru Opštinske javne ustanove “Muzeji” Kotor.

Podijeli na: