Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

26.11.2022
827

OTVORENA IZLOŽBA PLAKATA – KNJIGE AUTORI I DOGAĐAJI

Povodom sedamdeset godina postojanja Gradske biblioteke i čitaonice Kotor, sinoć je u staklenoj galeriji Kulturnog centra “Nikola Đurković” otvorena izložba plakata gradske biblioteke i čitaonice Kotor pod nazivom „Knjige autori i događaji“.

Izložbu je otvorila predsjednica Skupštine Opštine Maja Mršulja. Ona je tom prilikom kazala da svaka biblioteka predstavlja svojevrstan svetionik jednog mjesta i grada, a da “Gradska biblioteka zajedno sa gradskom čitaonicom i svim drugim kotorskim institucijama predstavlja svetionik Kotora”.

,,Aktivnosti Gradske biblioteke i čitaonice su postale prepoznatljive, ne samo u Boki, već i regionu, jer se mnogi poznati regionalni pisci rado odazivaju manifestacijama koje organizuje ova ustanova, pa su tako dobitnici NIN-ove nagrade za književnost redovni gosti Kotora. Naša biblioteka se pridružila obilježavanju 23. aprila Svjetskog dana knjige, nizom književnih aktivnosti koje se redovno organizuju. Napomenula bih rad zaposlenih gradske biblioteke sa najmlađima u vidu različitih kreativnih aktivnosti, a to je važno, jer u eri ekspanzije interneta i društvenih mreža često se zaboravlja bogatstvo koje stičemo čitanjem preko pisane riječi iz knjiga, a koje ne može zamijeniti niti nadoknaditi brzo snalaženje preko ekrana ili testature”, kazala je Mršulja.

Rukovoditeljka Gradske biblioteke i čitaonice Kotor, Marija Starčević je podsjetila da je program proslave 70 godina rada Biblioteke započet u septembru, u okviru FeSKa Kotor 2022-Festivala knjige, humanistike, kulture i umjetnosti na Međunarodni dan pismenosti 08. septembra.

,,Organizovali smo okrugli sto sa eminentnim stručnjacima iz različitih oblasti, kako bismo razgovarali na temu što pismenost predstavlja u 21. vijeku i koliko se promijenilo značenje tog pojma u odnosu na njegovo tradicionalno poimanje. Te davne 1952. godine Biblioteka je osnovana kao samostalna ustanova kulture da bi 1964. godine bila pripojena Centru za društveno-prosvjetnu djelatnost tj. Centru za kulturu, a danas Kulturnom centru Nikola Đurković, u čijem sastavu jeste još uvijek kao organizaciona jedinica. Gradska biblioteka i čitaonica je članica nacionalnog bibliotečko-informacionog  sisrtema COBISS.CG od 2007. godine. Riječ je o mreži koja međusobno povezuje nacionalne bibliotečke sisteme Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Makedonije, Slovenije, Srbije i Crne Gore, koja omogućava besplatan protok bibliografskih informacija. U lokalnoj bazi podataka Gradska biblioteka i čitaonica ima više od 13 500 bibliografskih zapisa, a do sada je objavljeno nekoliko izdanja, sredstvima koja su uglavnom obezbjeđena kroz programe Ministarstva kulture Crne Gore: program zaštite i očovunja kulturnih dobara i program za razvoj kulturno-umjetničkog programa”, kazala je, između ostalog, Starčević.

U muzičkom dijelu programa nastupila je Verica Čuljković (violina).

 

Tekst i foto: Tamara Vuković
 

Podijeli na: