Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

23.11.2023
1088

OTVORENA IZLOŽBA PET VJEKOVA BOKE KOTORSKE U EVROPSKOJ KARTOGRAFIJI

Izložba “Pet vjekova Boke Kotorske u evropskoj kartografiji” autora Ilije Mlinarevića, kustosa Pomorsko-tehničke zbirke Pomorskog muzeja Crne Gore, otvorena je sinoć u muzejskoj galeriji Palate Grgurina.

Autor je najprije istakao da mu je velika čast što se izložba našla u okviru programa proslave Dana opštine Kotor.

,,Izložba donosi 185 kartografskih prikaza Boke, međutim, u pripremi ih je bilo više od 400. Ovdje smo se okupili da slavimo Boku Kotorsku i grad Kotor. Prije nekoliko dana na spratu ovoga muzeja formalno pravno, se tražio povraćaj statusa grada Kotoru. Izložene karte su svjedočanstvo da je Kotor uvijek bio grad i milenijski centar ovog dijela Jadrana. Katalog koji prati izložbu je obiman i prikazane su karte gdje se nalazi Boka, a pomoću očitavanja QR koda dolazi se do karte i stiče se uvid gdje je pozicioniran Kotor. Ono što je zanimljivo da na ni jednoj od tih karata, Kotor nije zaobiđen od renesanse do današnjeg dana”, ističe Mlinarević.
Kustostkinja Hrvatskog pomorskog muzeja iz Splita, Petra Blažević, navodi da se u muzejima zbirke uglavnom ne uvećavaju, već više decenija kustosi rade na  istoj količini predmeta.
,,Pored donacija uglavnom nema dovoljno novca da nešto kupimo, pa se onda trudimo da iste zbirke sagledamo drugim očima. Tako je  Ilija karte pogledao na drugačiji način, a ovog puta nije predstavio karte i zbirke Pomorskog muzeja, već donosi zbirke iz nacionalnih i veoma važnih relevantnih međunarodnih institucija. Ovim kartama govori o značaju Kotora, a ono što mene impresionira kada pogledam čak i karte najmanjeg razmjera, svaki put je Kotor na njima. To govori o pozicioniranju Kotora kao neizostavne tačke u saobraćaju, kao grada iz kojeg su potekli pomorci, koji su sve karte pronijeli do ovih veoma važnih zbirki”, kaže Blažević.
Izložbu je otvorio predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić, ističući da ova postavka ukazuje na značaj Kotora u preteklih pola milenijuma.
,,Prikazi postoje i od ranije još od doba rimskog carstva i to su dva milenijuma neprekinutog trajanja i značaja. Nakon podnošenja zvanične inicijative za povratak statusa grada Kotoru, imao sam više pitanja novinara zbog čega bi Kotor trebalo izdvojiti, davao sam različite odgovore, od toga da ako neko ima katedralu stariju od Notr Dama, da smo spremni da se povučemo. Od večeras ću ih upućivati na gospodina Mlinarevića i neka on izložbom i svojim radom obrazloži, zašto u posljednjih pola milenijuma Kotor nikada nije preskočen na bilo kojoj karti. Komplimenti i zahvalnost u moje lično ime i u ime grada Kotora, na jednoj ovakvoj zbirci, koja će sigurno doprinijeti ne samo naučnom istraživanju istorije naše gleda već i daljoj promociji naše inicijative”- zakljućio je Jokić.
U muzičkom dijelu programa nastupili su Đurđa Petrović Poljak i Dragan Ivanović.
Program je vodila Maja Ćatović. 

Tekst i foto: Tamara Vuković
 

Podijeli na: