Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

29.02.2020
687

OTVORENA IZLOŽBA PAPIRNI NOVAC IZ FUNDUSA MUZEJA GRADA PERASTA

Opštinska javna ustanova “Muzeji” Kotor proslavljajući Dan Muzeja Grada Perasta, koji se obilježava u znak sjećanja na njegovo osnivanje 28. februara 1937. godine, upriličila je izložbu “Papirni novac iz fundusa Muzeja grada Perasta”, koju su pripremile kustoskinja-istoričarka Aleksandra Simeunović i konzervatorka-restauratorka mr Maja Uskoković.

Izložba obuhvata restaurirani papirni novac bogatog fundusa Muzeja grada Perasta, pa posjetioci mogu da se upoznaju sa dinarom, novčanom monetom Kraljevine SHS i poslijeratne Jugoslavije, hrvatskom kunom, crnogorskim perperom, italijanskom lirom, njemačkom markom, te sa mađarskim pengom i ruskom rubljom.

Izdvojivši najznačajnije datume njegovog istorijata, direktorka Opštinske javne ustanove “Muzeji” Kotor mr Slađana Mijanović naglasila je da je Muzej grada Perasta postavio temelje savremene muzejske prakse u Boki Kotorskoj.

“Pored časti i profesionalne obaveze koju imamo pred portretima čuvenih Peraštana – Tripa Kokolje, Matije Zmajevića, Vicka Bujovića, Marka Martinovića i drugih, osjećamo i dodatnu obavezu da svi redom damo svoj doprinos kako bi Muzej grada Perasta i dalje bila muzejska adresa za ponos i vrelo života ovog drevnog grada. Obavezuju svaka dragocjenost ovog Muzeja, svaka umjetnina i bogato peraško i bokeško nasljeđe. Budimo svi dio toga u uvjerenju da radimo dobro i precima i potomcima”, kazala je Mijanović.

Autorke izložbe Simeunović i Uskoković naglasile su kako papirni, uz kovani novac, predstavlja vrijednu zbirku muzeja u Perastu, te podvukle kako ga je bilo nužno zaštiti i sprovesti konzervatorsko-restauratorske zahvate.

Istoričarka umjetnosti Pomorskog muzeja Crne Gore Radojka Abramović, otvarajući izložbu, navela je da ona predstavlja sistematičan rad Aleksandre Simeunović i Maje Uskoković, jer je, dodaje, u iscrpnom, vrlo preglednom katalogu izložbe sa fotografijama papirnih novčanica, pružen izvanredan materijal o istorijatu papirnog novca, njegovom značaju kao platežnom sredstvu, koje u sebi obavezno nosi nacionalni, društveni i umjetnički koncept.

“Novac nije samo sredstvo plaćanja, već reprezent jedne države, poput zastave, himne ili markice. Izuzetno mi je drago što je vaš muzej prepoznao ovaj papirni novac, kao vrijednost koju baštini, što ga adekvatno čuva, kao i to što ga je na ovako reprezentativan način predstavio publici”, zaključila je Abramović.

Sredstva za konzervaciju i restauraciju papirnih novčanica iz fundusa Muzeja grada Perasta, na osnovu Programa zaštite kulturnih dobara za 2019. godinu, obezbijedilo je Ministarstvo kulture Crne Gore. U muzičkom dijrlu programa nastupio je pijanista Dejan Krivokapić.

Saopštenje OJU “Muzeji” Kotor

Podijeli na: