Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

09.06.2020
698

OTVORENA IZLOŽBA ODSUTNA PRISUTNA LINIJA

Izložba grafika akademskih umjetnika Zlatka Vujovića i Ivana Stankovića, pod nazivom „Odsutna prisutna linija” otvorena je večeras u Galeriji solidarnosti.

Ispred organizatora prisutneje najprije pozdravila direktorica OJU ,,Muzeji” Slađana Mijanović.

,, Drago mi je što imamo mogućnost da vrata otvorimo domaćim umjetnicima, onima koji ne prestaju da rade i čekaju svoju priliku. Na programu je grafika, stara i plemenita umjetnička vještina, koja prožima svu likovnost i koja u savremenom trenutku dobija na sve većem značaju. Obaveza naše ustanove je da taj značaj i prepoznamo”- poručila je Mijanović.

Izložbu je otvorila sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Marina Dulović, koja je najprije izrazila zadovoljstvo brojem posjetilaca.

,, Nakon  protekla tri mjeseca, vjerujem da je ovo naš novi početak na polju kulture, kakav Kotoru i dolikuje. Vjerujem da će i u budućnosti Kotor ostati grad kulture i umjetnosti. Umjetnicaima zahvaljujem što su našli vremena i prostora da svoje linije koje su pojam u geometriji i osnov crteža, objedine u formu i daju nam zadatak da posmatramo i primjećujemo. To je njihov izraz, ideja, oblik i stvaralaštvo, a za nas veliki zadatak da prepoznao ono što su umjetnici htjeli da poruče”- kazala je Dulović.

Autor Ivan Stanković ističe da je čast izlagati u Kotoru, bastionu jedinstvene mješavine različitih kultura.

,,Zadovoljstvo je izlagati u gradu koji je pod zaštitom UNESCO-a, i posjetiocima prezentovati dio naših umjetničkih ostvarenja. U gradu muzeju, kulture i umjetnosti, u kojem se njeguju i renesansa, gotika i barok”- naglasio je Stanković

Podsjetimo, Zlatko Vujović je rođen 28. maja 1983. godine na Cetinju. Srednju likovnu školu „Petar Lubarda“ na Cetinju (smjer tehničar dizajna grafike) završio je 2002. godine. Diplomirao je 2018. na Odsjeku za grafiku i strip na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju (Bosna i Hercegovina) u klasi profesora mr Velja Stanišića. Osim grafike, Zlatko Vujović se bavi slikarstvom i multimedijalnim formama, posebno audio-video formatima. Koautor je dokumentarnog serijala „Cetinje, spomenici arhitekture“ koji je više puta repriziran na RTCG. Do sada njegovi grafički radovi su izlagani u okviru više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Cetinje, Podgorica, Nikšić, Trebinje, Beograd). Živi i radi na Cetinju.

Ivan Stanković je rođen 11. oktobra 1981. na Cetinju. Srednju likovnu školu „Petar Lubarda“ na Cetinju (smjer likovni tehničar) završio je 2001. godine. Diplomirao je 2019. na Odsjeku za grafiku i strip na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju (Bosna i Hercegovina) u klasi profesora mr Velja Stanišića. Osim grafike, Ivan Stanković se bavi slikarstvom, vajanjem i keramikom. Njegovi grafički radovi, crteži i slike izlagani su u okviru više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Živi i radi na Cetinju.

Izložba grafika Zlatka Vujovića i Ivana Stankovića u Galeriji solidarnosti biće otvorena do 23.juna.

 

Podijeli na: