Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

10.11.2023
1526

OTVORENA IZLOŽBA NJEGOŠU S POŠTOVANJEM AUTORKE NADEŽDE NADE RADOVIĆ

Izložba „Njegošu s poštovanjem“, autorke Nadežde Nade Radović svečano je otvorena sinoć u Pomorskom muzeju Crne Gore Kotor, u susret Njegoševom danu, prazniku kulture koji se obilježava 13. novembra.

Pozdravljajući prisutne, direktorica Maja Uskoković, istakla je da joj je izuzetna čast što se u ovoj ustanovi obilježava Njegošev dan, crnogorski praznik kulture, dan rođenja jednog od najznačajnih ličnosti u istoriji Crne Gore-Petra II Petrovića Njegoša.

Autorka izložbe Nadežda Nada Radović, podjetila je da je Njegošev “Gorski vijenac” nastao na Cetinju, odakle je stigao u Beč gdje je i štampan 1847. godine.

,,Prije nekoliko godina štampan je i na kinskom jeziku. Davno je napustio Crnu Goru i njene granice, prešao na granice Južnih Slovena, Evrope  i svijeta. Gorski vijenac je jedino djelo kojem se slave rođendani, ali ne svake godine. Prvi rođendan proslavljen je 1947. godine na stotu godišnjicu, drugi na 150. godišnjicu i treći na 170. rođendan, 2017. godine. Te godine sam razmišljala šta ja da uradim iz poštovanja prema velikom imenu i mislima koje nam je podario koje moramo da naučimo i prenosimo na mlađe generacije. Tada sam odlučila da to bude prepis koji sam uradila u vrelim mjesecima ljeta 2017. godine, održana je i promocija prepisa Njegoševih djela. Tom prilikom čula sam nešto što me nije obradovalo-da sam ja prva osoba koja je prepisala Gorski vijenac. Žao mi je zbod toga, jer da je neko rekao da sam stota osoba koja je to uradila, radovala bi se”, navodi Radović.

Prof. dr Sonja Tomović Šundić, redovna profesorica na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore, istakla je da svaka kultura ima stožernu tačku oko koje se okreće njena cjelovita duhovnost.

,,Ta tačka u našoj kulturi je Njegoš. Kao što Njemci imaju Getea, Englezi Miltona i Šekspira, tako i mi imamo Njegoša kao ključnu, temeljnu vrijednost naše kulture koja čini identitetsku osnovu, normu i princip u odnosu na koju se mjeri, sve što je vrijedno u našoj kulturnoj istoriji. On je neraskidivi dio naše kulture, a istovremeno i dio podneblja iz kojeg potiče, evropski i svjetski pisac. Mnogi su ga poredili, ne samo sa najvažnijim evropskim spjevovima, nego i sa svjetskim. Njegovu Luču mikrokozmu poredili su sa Miltonovim Izgubljenim rajem, sa Hesiodonovom Teogoniom, tako da mi preko Njegoša, kao mala kultura, imamo veliki doprinos svjetskoj kulturi i možemo reći da imamo djelo koje je poredivo sa najvišim vrijednostima evropske i svjetske kulture”, kazala je, između ostalog, Tomović Šundić.

Njegoševe stihove interpretirao je crnogorski glumac Slobodan Marunović, doajen Crnogorskog narodnog pozorišta.

Otvaranju izložbe, između ostalih, prisustovali su predstavnik konzulata Republike Hrvatske, Zlatko Kožuhar i sekretarka Sekretarijata za urbanizam, stanovanje i uređenje prostora Opštine Kotor Jelena Franović.

Program je vodila Maja Ćatović.

Tekst i foto: Tamara Vuković

Podijeli na: