Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

28.07.2024
732

OTVORENA IZLOŽBA NASLJEĐE MEDITERANA PRVOG LJETNJEG LIKOVNOG SALONA ULCG-A

Multidisciplinarna izložba pod nazivom "Nasljeđe Mediterana" prvog Ljetnjeg likovnog salona Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore (ULUCG), otvorena je sinoć u Staklenoj galeriji kotorskog Kulturnog centra.

Izložbu je otvorio istaknuti crnogorski slikar, arhitekta dr. sc. Nikola Marković, koji je pozdravivši prisutne kazao da ima posebnu čast da u svom rodnom gradu otvori jednu izuzetnu manifestaciju.

Istakao je da je na inicijativu koleginice, takođe Kotoranke, likovne umjetnice i predsjednice ULCG Svetlane Dragojević,  pokrenuta priča o ovom projektu, te uz podršku Upravnog odbora ULCG “danas već prisustvujemo realizaciji prvog Ljetnjeg likovnog salona”.  

Na proljeće, 02. aprila 2024. godine, oformljen je konkurs za “Ljetnji likovni salon ULUCG-a”, a stručni selekcioni tim činili su: prof.dr. Aleksandar Čilikov, mr. Milica Bezmarević i mr. Maja Marović.

Žiri je nakon sadržajnog rada, za postavku, odabrao 34 djela umjetnika i umjetnica savremene crnogorske likovne scene.

“Ovaj ambiciozni projekat je osnovan prevashodno sa ciljem promovisanja umjetničkog stvaralaštva inspirisanog bogatim mediteranskim kulturnim blagom i baštinom”, kazao je Marković i dodao da je “prvi Ljetnji salon ULCG-a sa temom Nasljeđe Mediterana zamišljen u vidu niza izložbi koje će se održati u više gradova Crne Gore”.

Naglasio je da Salon ima za cilj afirmaciju crnogorskih umjetnika i njihovog stvaralaštva, te promovisanje kulturnog turizma na kvalitetan i konceptualno inkluzivan način.

“ Naša vizija je stvaranje dinamične, inkluzivne platforme koja će okupiti umjetnike iz svih krajeva zemlje, omogućujući im da predstave svoj rad širokoj publici, kroz podsticanje kulturnog dijaloga između različitih regija”, istakao je Marković.

Sam Salon kao projekat započeo je u Budvi, a nakon izložbe u Kotoru, biće otvorene izložbe u Baru, Bijelom Polju, Pljevljima i Beranama. Svaka od njih ima i maće istu tematsku okosnicu kojom se reflektuje kulturna i umjetnička tradicija naše zemlje.

“ Udruženje likovnih umjetnika Crne Gore čvrsto vjeruje da će Ljetnji likovni salon postati značajan kulturni događaj koji će doprinijeti afirmaciji crnogorske umjetničke scene”, zaključio dr. sc. Nikola Marković.

Izložbu je moguće pogledati do 10. avgusta.

 

Tekst: Nataša Jotić

Foto: Radio Kotor/ N.J.

Podijeli na: