Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

21.06.2024
1329

OTVORENA IZLOŽBA NARODNIH NOŠNJI CRNE GORE

Tekst: Biljana Marković
Foto: Radio Kotor / B.M.

U velikoj sali Mjesne zajednice (MZ) Škaljari sinoć je otvorena izložba narodnih nošnji Crne Gore, koju je u okviru Međunarodnog festivala folklora “Oj talasi talasajte - Kotor 2024”, organizovao Folklorni ansambl (FA) “Nikola Đurković” Kotor u saradnji sa MZ Škaljari.

Prisutne je pozdravila sekretarka FA, Bojana Radonjić, a potom se obratio direktor ansambla i predsjednik Organizacionog odbora festivala, prof. Predrag Šušić.

“Za učesnike festivala koji dolaze iz inostranstva i za građane, otvorili smo vrata naše garderobe da ih upoznamo sa širim spektrom narodnih nošnji Crne Gore i Boke Kotorske prije svega. Fundus Folklornog ansambla Nikola Đurković je jako bogat. Pojedine nošnje, siguran sam, većina ljudi nije do sada vidjela, a mi ih imamo, uključujući neke originalne sa terena koje su stare preko stotinu godina”, kazao je Šušić uz zahvalnost MZ Škaljari koja je izrazila spremnost da zajednički realizuju ovu aktivnost.

Da uživaju u živopisnim crnogorskim nošnjama i bogatom kulturnom nasljeđu Crne Gore, prisutnima je poželjela predsjednica Mjesne zajednice Škaljari Daliborka Pavićević.

“Prostor u kojem je postavljena ova značajna izložba je svjedok da možemo svi zajedno uspješno da radimo, uživamo i pokažemo generacijama koje nas naslijeđuju naše, ne samo kulturno blago, već i ljepotu zajedničkog življenja u našem lijepom Kotoru.Vrata ovog zdanja uvijek su otvorena za sve kulturne manifestacije. Organizatorima ove izložbe želim puno uspjeha u daljem radu”, poručila je ona.

U obraćanju jedan od autora izložbe, Nikola Mrvaljević, govorio je o samoj postavci iz fundusa folklornog ansambla.
Tragovima tradicije, kaže, oživjeli su sadašnjost, bude budućnost, te na mlađe generacije prenose “ono što je ostalo za nama”.

“Izabrali smo spektar nošnji da prikažemo različitost kultura koje obitavaju unutar granica naše države. Izložbu počinjemo sa crnogorskom svitnom nošnjom, koja je proglašena jednom od najljepših na svijetu. Zatim, suknena nošnja koja je, tako da kažemo, bila za svakodnevnu upotrebu i malo je jednostavnijeg kolorita i izgleda, ali je isto tako efektna i elegantna. Izložili smo i nošnju albanskog stanovništva, spičansku žensku nošnju, koja sama po sebi prikazuje spoj kultura, a onda imamo Sandžak ili Rožaje, gradski i seoski. Prikazali smo nošnju Paštrovića i za kraj nošnje Boke Kotorske, gdje smo izdvojili lastovsku varijantu i dobrotsku, iako je teško utvrditi što je lastvovska, a što dobrotska nošnja, a zbog samo prenosa nošnji tako smo ih imenovali. Izložena je takođe muška nošnja Bokeljske mornarice”, precizirao je Mrvaljević.

Sušić je, u ime buduće saradnje, predsjednici MZ uručio poklon - majicu sa logom festivala “Oj talasi talasajte”.

Izložba će za posjetioce biti otvorena do 24. juna, u terminima od 10 do 12 i od 18 do 20 sati.

Podijeli na: