Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

22.04.2023
589

OTVORENA IZLOŽBA MAUROVIĆ SE VRAĆA DOMA I PREDSTAVLJENA KNJIGA MAUROVIĆ - OD MULA DO MULA

 

Tekst i foto: Biljana Marković

U okviru manifestacije “Dani Mula”,  koja se u Kotoru održava od 21. do 23. aprila, u galeriji Kulurnog centra “Nikola Đurković” sinoć je otvorena izložba pod nazivom “Maurović se vraća doma”, autora Stanke Janković - Pivljanin i Veljka Krulčića, kao i predstavljena knjiga “Maurović - Od Mula do Mula”, autora Veljka Krulčića.

Bogat kulturni program posvećen je istoriji i kulturi Mula, kao i obilježavanju 120 godina od rođenja i 40 godina od smrti slikara, ilustratora i strip-crtača Andrije Maurovića koji je, naglasila je Janković - Pivljanin u jugoslovenskom prostoru prepoznat kao vrsni umjetnik.

Podsjetila je da je Murovićev otac bio Slovenac, a majka iz naših krajeva. Umjetnik je ovdje rođen, živio je u Hrvatskoj, gdje dvije nagrade nose njegovo ime, a cijelo njegovo djelo danas predstavlja kulturno dobro Republike Hrvatske.

Kako je kazala, ideja je bila da kroz fragmente isprate Maurovićev život iz godine u godinu, te da kroz fotografije, crtež, naslovnice, postavljene u okviru izložbe, imamo uvid u različite žanrove onoga što je umjetnik radio, podsjetimo se nekih knjiga za koje je ilustracije radio Maurović.

“U toku ovog rada smo u saradnji sa Nacionalnom bibliotekom u Parizu, saznali da se tamo čuvaju dva Maurovićeva stripa na francuskom za koje ni on sam  nije znao”, rekla je Janković - Pivljanin  između ostalih se zahvalivši dizajnerki izložbe Aleksandri Drašković, koja je takođe i dizajnirala log “Dana Mula”, koji će kasnije, kako je najavljeno, biti logo mjesne zajednice odnosno mjesta.

Da o Mauroviću mnogo toga do sada nije istraženo, ni zabilježeno, te da se dio tih otkića nalazi u knjizi “Maurović od Mula do Mula”, podvukao je autor Veljko Krulčić.

On je između ostalog, istraživanjem otkrio zapravo najvažnije Maurovićevo djelo do 1930. godine. Naveo je da je Marija Jurić Zagorka 1926. godine bila popularna istaknuta književnica u Hrvatskoj, koja je od sredine 1928. do sredine 1929. objavljivala roman “Plameni križari”, poslije objavljen kao “Plameni inkvizatori”,

“Tu je Andrija Maurović svaka tri, četiri dana crtao fantastične ilustracije što je do sada, koliko ja znam, bio potpuno nepoznat podatak. Kao što imamo otkrića o kojima se znalo, ali nije puno, da je kada je bila Šahovska olimpijada u Sarajevu 1950. godine, napravio ili nacrte ili garniture. Riječ je o garnituri Dubrovnik 2. Isto tako riječ je o dva stripa to je Velika glad u plemenu Gula Gula I Grof u prašumi. Onda imamo i čitav niz slika koje do sada nisu objavljivane, čitav niz memorabilije koja je bila manje eksploatirana. Pokušali smo naznačiti i sve ovo oko njega što je bilo. Recimo tu sa lijeve strane imamo časopis 15 dana koji je jedan broj iz 1971. godine posvetio Mauroviću. To je prvi put da je neki časopis na ovom dijelu Evrope, da ne govorim samo Jugoslavije, da je baš bila stripovska naslovnica”, rekao je on.

Zanimljivo je, kaže, da hrvatski izdavači unazad 20 –tak godina često posežu za starim Maurovićevim ilustracijama, koje stavljaju na naslovne stranice.

“Zadnja je bila “Junaci Pavlove ulice” koja je inače bila jedna od omiljenih knjiga našeg neprežaljenog prijatelja Žike Bogdanovića iz Beograda, velikog stručnjaka za strip i film. Mislim da imamo jedan proizvod koji će ostati i koji će ljudi koji se bave Maurovićem, stripom, popularnom kulturom i slikarstvom, moći posezati, poticati da ide dalje”, poručio je Krulčić. 

Izložbu je zvanično otvorila dr Tanja Petrović iz SAZU iz Ljubljane.

“Kada pogledam ovu izložbu jasno mi je da se radi o jednom čovjeku i jednom vijeku i da se istovremeno radi o svima nama. Taj vijek je bio vijek ratova, različitih imperija, različitih država, nevjerovatnih prevrata i u svemu tome Maurović je sve vrijeme uspijevao da ostane izvan jasnih podjela i nikad nikom, meni se tako čini i svojim radom i svojom ličnošću, nije dozvoljavao da ga jasno neproblematično smjeste u bilo koju kategoriju,” istakla je Petrović.

Konstatuje da je Maurović bio kompletan i kompleksan autor.

“Ako samo pogledate odnos između raznih njegovih djela koja svi imamo u sjećanju samo možda nismo znali da se radi o njemu baš za sve i svih ovih godina i na oko lako tekuće linearnog protoka vremena, biće jasno da zapravo ta nemogućnost da se stvari gledaju kao nešto što je dobro spakovano i neproblematično izbija iz svakog detalja i ove izložbe, a izbijalo je i iz svakog detalja Maurovićevog života” rekla je Petrović proglasivši izložbu otvorenom.

Postavka se može pogledati do 7. Maja. Manifestacija “Dani Mula” održava se u našem gradu u organizaciji Mjesne zajednice Muo, a pod pokroviteljstvom Opštine Kotor.

 

Podijeli na: