Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

10.06.2021
488

OTVORENA IZLOŽBA MATIJE RADOVIĆA

 

Izložba pod nazivom ”Estetika forme i oblika” skulptura akademskog vajara Matije Radovića iz Podgorice,  otvorena je večeras u Gradskoj galeriji.

Izložbu je otvorio slikar Milenko Premović, navodeći da naziv izložbe sugeriše na otklon od naracije.

,,Mada umjetnik samim svojim izborom u sferi simboličkog, na čudan način nalazi vezu sa onim kome je izložba posvećena. Matija je ovu izložbu posvetio pokojnom djedu Kosti Radoviću književniku i pjesniku pivske tragedije i hroničaru tog kraja, koji je ostavio dubok trag u crnogorskoj i uopšte srpskoj književnosti. Ono što primjećujem i što mi da je dublji uvid u ovaj odnos estetikei forme, jeste generacijsko trajanje, jedna porodična priča isklesana kao loza u kamenu  prikazana kao grana list i plod. Djed Kosta pjesnik, otac Duško slikar i Matija sin i unuk skulptor. Centralna skulptura lista javora u riječima semiologije je odavno brendirani simbol jedne prekoatlanske zemlje, no ako imamo pravo na svoje čitanje, list ne ukazuje na prolaznost a u našoj narodnoj mitologiji izražava želju za pravdom"-kazao je Premović.

Autor Matija Radović ističe da mu je zadovoljstvo da izlaže u Kotoru, gradu koji odiše kamenom i kamenim ambijentom .

,,Pozvao bih sve ljude da se bavi umjetnošću, da imaju više senzibiliteta kroz istu, jer umjetnost znači sloboda razmišljanja, izražavanja, kretanja,stvaranja”, poručio je Radović.

Podsjetimo, Matija Radović je rođen 1987. godine u Podgorici. Diplomirao na Fakultetu  likovnih umjetnosti na Cetinju, odsjek vajarstvo u klasi prof. Predraga
Milačića.

Bio je student prodekan, član studentskog parlamenta UCG. 

Stipendista je Ministarstva prosvjete Crne Gore. 

Izlagao je na nekoliko samostalnih i mnogobrojnim kolektivnim izložbama. 

Studijski je boravio u SAD. 

Prvu samostalnu izložbu imao je u Baru u galeriji “Velimir A. Leković”. 

 

Podijeli na: