Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

25.04.2023
457

OTVORENA IZLOŽBA MAKETA POTONULIH BRODOVA I PREMIJERNO PRIKAZAN FILM O PARABRODU TIHANI

U okviru manifestacije “Podvodni kulturni predjeli Crne Gore”, sinoć je u  galeriji Pomorskog muzeja Crne Gore otvorena izložba maketa potonulih brodova i premijerno prikazana jedna epizoda serijala “Podmorje Crne Gore” o parabrodu “Tihany”.

Autor knjige i istoimenog dokumentarnog serijala “Podmorje Crne Gore“, profesionalni ronilac Dragan Gačević, tom prilikom je kazao da su izložene makete tri potonula broda: “Brindisi“, “Tihany“ i “Zenta“.

,,Istorijski je najbitnija austro-ugarska krstarica Zenta, koja je potopljena 16. avgusta 1914. godine. To je bio prvi brod koji je potopljen u okršajima na moru Prvog svjetskog rata. Tom prilikom poginulo je 179 ljudi, dok su ostali spašeni ali su ostali u zarobljeništvu. Brod se nalazi na dubini od oko 72 metra i nije pristupačan svim kategorijama ronjenja. Bitan brod sa stanovišta naše istorije je i italijanski parabrod Brindisi. Prevozio je dobrovoljce koji su iz Amerike putovali u Crnu Goru početkom Prvog svjetskog rata. Tokom plovidbe iz Italije za Crnu Goru, blizu albanske luke Medova, udario je u podvodnu minu i došlo je do havarije broda koji je potonuo, a prema izvorima stradalo je oko 400 ljudi. Brod se nalazi na dubini od oko 14 metara, ali je vidljivost veoma loša. O tom brodu je napisano puno knjiga sa puno grešaka, a ja sam tragajući našao na više orginalnih dokumenata“, objašnjava Gačević.

On dodaje da brod “Zenta“ na dnu stoji na ravnoj kobilici.

,,Pretrpio je havariju od artiljerije francuskih brodova. Došlo je do požara i pucanja kotlova što je prozrokovalo potonuće. Brod je pun ribe i zapletenih ribarskih mreža, a nalazi se u dosta dobrom stanju u blizini ostrva Lastavica. Međutim, nesavjesni ribari godinama bacaju eksploziv što oštećuje njegovu konstrukciju, a takođe je pretrpio i devastaciju nesavjesnih ronilaca”, ističe Gačević.

Kako navodi, serijal “Podmorje Crne Gore” nastao je prije više od deset godina.

,,Radio sam ga sa svojom ekipom po uzorima na zemlje okruženja. Snimljeno je 12 polučasovnih epizoda u HD rezoluciji. Tada smo serijal pokušali da prodamo RTCG-u, ali oni tada nisu ni imali emisionu tehniku da emituju, a ostale medijske kuće nisu pokazale interesovanje, tako da do danas nisu javno emitovane“- zaključio je Gačević.
 

Tekst i foto: Tamara Vuković

Podijeli na: