Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

12.08.2021
890

OTVORENA IZLOŽBA KERAMIKA DISTOPIJE PETRA MARTINOVIĆA

Izložba skulptura rađenih u keramici i crteža rađenih tušem pod nazivom “Keramika distopije (kvantum-anarho-animizam)” umjetnika iz Kotora Petra Martinovića, otvorena je večeras u Gradskoj galeriji.

Prisutne je ispred Gradske galerije pozdravio Milenko Premović, a izložbu je otvorio predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić.

,,Veliko mi je zadovoljstvom što imam priliku da prisustvujem otvaranju prve samostalne izložbe Petra Martinovića. Ono što me naročito raduje, jeste činjenica da možda večeras prisustvujemo ostvarenju jedne utopije, a to je kako je autor i naveo u katalogu izložbe, da je nakon 15 godina robovanja suvenirima, večeras ih izlaže u Gradskoj galeriji. Nadam se da će ovo biti vjesnik kvalitativnih promjena za sve umjetnike u našem gradu”- poručio je Jokić.

O djelima Petra Martinovića govorila je Sandra Mattson.

,, Umjetnik je dao neku novu vrijednost samoj crnogorskoj umjetnosti, u toj nesputanoj imaginaciji elementi istočnjačke kulture, skulpture dobijaju novu vrijednost. Dospijevši do Gradske galerije one nastavljaju još jasnije i izraženije da svjedoče o jednom kulturnom kodu, koji iako izmješan savremenim okvirima umjetnosti, odolijeva i ne dopušta i nikad ne prekida vezu sa istočnjačkim izvorom, kao inspiracija i nadahnuće prilikom stvaranja prema mojem mišljenju ovih remek dijela. Sve se to ne dešava slučajno, već zahvaljujući izričitoj senzualnosti Petra Martinovića koji priznaje potencijal osobenosti i specifičnosti”- kazala je Mattson.

Prisutnima se obratio i Ratimir Martinović, koji ističe da je njegovo prisustvo ovoj izložbi u trostrukoj ulozi, brata Petra Martinovića, njegovog kolege umjetnika i direktora KotorArta koji simbolično daje podršku.

,, Zahvaljujem se Gradskoj galeriji što podržava domaće umjetnike, a mi kroz KotorArt to radimo dugi niz godina. Kotor je bio i treba da ostane intenzivnije prepoznat kao kulturna prijestonica Crne Gore i kao grad koji njeguje svoju umjetničku scenu i svoje umjetnike bilo da se radi filmskim, likovnim ili muzičkim stvaraocima.

Od svojih najmlađih dana Petar je bio faciniran vajarstvom i životnom sredinom. Iako me muzika odvela u neke druge krajeve regiona i svijeta, uvijek sam budno pratio njegov rad i zaista mi je drago da večeras publika može svjedočiti jednoj atikulaciji nečega, što se akumuliralo dugi niz godina. Glavni sud o djelima jednog umjetnika donosi javnost, a ja vjerujem da će javnost potvrditi moju pristrasnost, da se radi o umjetniku čija unutrašnja duhovna snaga doživljava lijepi oblik kroz ono što je Petrova prva ljubav”, navodi Martinović.

Otvaranju izložbe su između ostalih prisustvovali  potpredsjednici Opštine Kotor Siniša Kvačević i Nebojša Ševaljević i sekretarka Sekretarijata za kulturu sport i društvene djelatnosti Tatijana Kriještorac.

Podsjetimo, Petar Martinović je rođen u Kotoru 1972. godine gdje je završio osnovnu i srednju školu.

Studirao je biologiju i sociologiju u  Beogradu, a od 1999. se isključivo bavi keramikom.

Ovo je njegova prva samostalna izložba poslije više od 15 godina.

Podijeli na: