Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

16.02.2024
980

OTVORENA IZLOŽBA HERITAGE TOUCH

Izložba pod nazivom “Heritage touch” (“Dodir nasljeđa”) otvorena je danas u prostorijama Dnevnog boravka za starija lica i lica sa invaliditetom u Rakitama.
 
Ovom prilikom predstavljeni su odabrani, reprezentativni predmeti u 2D štampi, koji predstavljaju kulturnu i prirodnu baštinu Crne Gore.
 
Izložbu je otvorila sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor, Tatijana Kriještorac.
 
,,Ova izložba namijenjena je osobama sa oštećenjem vida, koje su nažalost, marginalizovane u afirmaciji kulturnog nasljeđa Kotora i Crne Gore. Izložbu je osmislilo Muzejsko društvo Crne Gore u saradnji sa pet crnogorskih muzeja, među kojima je i naša Opštinska javna ustanova Muzeji. Opština Kotor je veoma rado prihvatila da izložba bude predstavljena u našem gradu, a za mjesto izlaganja namjerno smo izabrali ovaj prostor u kome se, u saradnji sa JU Dom starih “Grabovac”, otvorio lijep i sadržajan prostor za starija lica i osobe sa invaliditetom”,  kazala je Kriještorac.
 
Ističe da Opština Kotor i Sekretarijat za kulturu, sport i društvene djelatnosti imaju izvanrednu saradnju sa Domom starih “Grabovac” u Risnu.
 
,,Zajedno realizujemo geronto program čiji su korisnici veoma zadovoljni uslugom. Pokrećemo i uslugu koja se odnosi na osobe sa demencijom i njihove porodice, koja pruža i mogućnost njihovog prevoza od mjesta stanovanja do Doma starih, gdje će provoditi svoje dane uz stručnu pomoć zaposlenih u toj ustanovi. Trudićemo se i dalje da poboljšamo položaj osoba treće životne dobi, kako bi se što manje osjećali izopštenima iz društvenih tokova. Osjećaju se pomaci u poboljšanju života osoba sa invaliditetom u Kotoru, kada je u pitanju pristup javnim ustanovama gdje  god je to moguće. Takođe, trudimo se da poboljšamo uslove za rekreaciju u saradnji sa Gradskim bazenom Zoran Džimi Gopčević, a otvoreni smao za sve predloge, sugestije i ideje”, navodi Kriještorac.
 
U realizaciji projekta “Heritage touch” uključeni su jo: Biblioteka za slijepe Crne Gore, Prirodnjački muzej Crne Gore, Zavičajni muzej iz Pljevalja, JU Muzej i galerija Tivat, Zavičajni muzej iz Nikšića i OJU “Muzeji” Kotor.
 
Izložba će biti otvorena do srijede, 21. februara, radnim danima od 7 do 15 časova.
 
Tekst i foto: Tamara Vuković

Podijeli na: