Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

30.08.2022
881

OTVORENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA STAO SI NA PUT

Izložba fotografija „StaO SI na put” otvorena je sinoć u Staklenoj galeriji JU Kulturni centar „Nikola Đurković”, u organizaciji  Inicijative mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke).

Izloženo je petnaest najupečatljivijih fotografija sa Konkursa u okviru kojeg su Inicijativi mladih s invaliditetom Boke građani i građanke slali pozitivne i negativne primjere poštovanja odnosno nepoštovanja prava osoba sa invaliditetom (OSI) u saobraćaju.

Izložbu je otvorila opštinska sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatonosti Tatjana Kriještorac.

,,Na fotografijama možemo vidjeti primjere dobre, ali nažalost, više loše prakse pojedinaca i institucija kada su u pitanju poštovanja prava OSI. U ovakvim situacijama svi se osjećamo prozvanim zbog problema, sa kojima se susreću naši sugrađani koji se otežano kreću. Ono što mogu da obećam je ono što smo već pokušavali, da preko  Sekretarijata , a naročito Savjeta za OSI, u saradnji sa Direkcijom za uređenje i izgradnju Kotora postepeno rješavamo probleme i smanjujemo barijere. To postepeno traje već dugo, do sada su sve stepenice trebale da budu prilagođene. Nadam se da ćemo naići na malo više razumijevanja u narednom periodu”- poručila je Kriještorac.

Izvršna direktorka I MI Boke Miroslava Mima Ivanović, ovom prilikom je podsjetila da smo svi u periodu pandemije - od sredine marta do kraja juna 2020. godine, osjetili ograničenje slobode kretanja.

,, Tada su mediji pisali kako je pravno neosnovano građanima ograničiti zagarantovanu slobodu kretanja, a ja sam razmišljala o tome da je svijet na kratko vrijeme osjetio kako je OSI tokom cijelog njihovog života. U našem društvu postoje OSI koje zbog nepropisno parkiranih vozila ne mogu otići na plažu, zbog stepenica na trotoaru ne mogu izaći iz svoje ulice, ne mogu kupiti karte za autobus jer službenik ne zna znakovni jezik, a brojni su i drugi primjeri. Period karantina mi je dao nadu da će osobe bez invaliditeta nakon toga imati više empatije i saosjećanja prema OSI, ali bojim se da nije tako, što pokazuju i izložene fotografije. Na svima nama je da učinimo ono što je do nas - da ne kršimo pravo na slobodno kretanje OSI i utičemo na druge da ne krše ta prava. Onda će možda i institucije krenuti da rade svoj posao”- istakla je Ivanović.

Izložba će biti  otvorena za posjetioce do 5. septembra, a u petak, 2. septembra 2022. godine I MI Boke organizuje Uličnu akciju „Makni mi se s puta!”, na tri najfrekeventnije lokacije u Kotoru: raskrsnica kod Doma zdravlja Kotor, na rivi kod glavnih gradskih vrata i na raskrsnici kod EKO benziske pumpe. U okviru ulične akcije će volonteri/ke I MI Boke uz podršku komunalnih policajaca/ki Opštine Kotor građanima/kama Kotora dijeliti letke o poštovanju prava OSI na slobodno kretanje, u kojima su predstavljene zakonske obaveze i sankcije za njihove prekršioce/teljke.

Završnog dana Izložbe, 5. septembra 2022. godine, sa početkom u 10:00 časova u Staklenoj galeriji JU Kulturnog centra „Nikola Đurković”, biće organizovan i Okrugli sto o učešću OSI u saobraćaju Boke. Na Okruglom stolu se očekuje do 40 učesnika/ca, predstavnika/ca: državnih i lokalnih institucija, privatnog i javnog sektora, NVO sektora i medija.

Podsjetimo, ovi događaji su dio projekta „StaO SI na put”, koji finansira Ministarstvo kapitalnih investicija.

Program u Staklenoj galeriji Kulturnog centra sinoć je vodila Jelena Kljajević.

Tekst i foto: Tamara Vuković

Podijeli na: