Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

20.05.2023
826

OTVORENA IZLOŽBA DOBROTSKE ČIPKE - STARA VJEŠTINA ZA NOVO DOBA

Tekst i foto: Biljana Marković

“Stara vještina za novo doba”, naziv je izložbe Dobrotske čipke koja je sinoć otvorena u Crkvi Svetog Pavla.

Izložbu je organizovala Opštinska javna ustanova (OJU) “Muzeji”, u okviru obilježavanja Međunarodnog dana muzeja - 18. maja.

Izloženi su radovi nastali tokom radionica Dobrotske čipke koje je od novembra prošle, do marta ove godine, vodila čuvarka vještine izrade ovog veza Nada Radović, uz pomoć Natalije Maksić, polaznice prvog ciklusa radionica, koji je ustanova organizovala.

U posljednjem ciklusu učestvovalo je 20-tak polaznica, među kojima i učenice kotorskih osnovnih škola.

“Pedeset osam godina trebalo je da neko shvati šta je tradicija i tradicionalno, a vrijedno u ovom našem kraju, a sve što dodirnemo i pogledamo je tradicionalno. Dobrotska čipka nosi posebnost u tome. Od 12. vijeka na ovamo, ali sve do polovine 20. vijeka, to blago pripada crkvama našeg kraja. Tek od 1964. Crna Gora može reći - i naše je blago. Tada sam ja naučila i željela da prenosim, ali da se nisu rodile doktorka Dušica i magistrica Mirjana, od toga ne bi ništa bilo. One su znale vrijednosti tradicionalnog, nematerijalnog blaga koje se zove Dobrotska čipka. Otvorile su vrata OJU Muzeja, pozvale su one koje su htjele da nauče”, kazala je Radović obraćajući se prisutnima.

Podsjetila je da je tokom 2021. godine 15 žena naučilo izradu Dobrotske čipke, među kojima i  Natalija Martić, koja je svoje znanje prenosila polaznicima radionica sljedeće godine. Tu je i Vasilija Todorović koja je završila umjetničku akademiju u Dubrovniku. Ona radi minijature, oblikuje željeni predmet i oblači ga u Dobrotsku čipku.

Radović je istakla da su 2021. godine imali dvije grupe polaznika. U prvoj je bilo osam, a drugoj sedam odraslih polaznika, te 17 djevojčica i jedan dječak.  

“Među njima je ostalo samo pet. Čestitam im i vjerujem da će nastaviti da rade. Sve ima svoju izuzetnu vrijednost, a ona je u vašim rukama, ako hoćete da odradite kako treba. Govorili smo o tome da ćemo imati suvenir Kotora. Tačno, samo moramo se dogovoriti gdje, na kojem mjestu možemo da ga izložimo i damo nekome ko hoće da ga odnese. Ne može ni pjaca, ni ulica da bude prostor za izlaganje takvog blaga”, poručila je ona.

Dodala je da su u drugoj grupi bile i dvije polaznice koje su već znale rad bijelog veza i heklanje, Dida Čečur i Dubravka Ivetić. One su drugima pomagale u učenju. Radović je podsjetila da su o Dobrotskoj čipki snimljene brojne tv emisije.

“To su sve skala na skalu. U ovih 60 godina, sljedeće ako budem živa, to će biti moje druženje sa čipkom 60 godina. Stigli smo do Zapisa, što je izuzetno vrijedno. Još moramo dvije skale i onda predajemo čipku Državi na uživanje”, podvukla je Radović.

Polaznici radionica dobili su potvrde i to: Nastasija Spalević, Martina Milinić, Anđela Matišorović, Nikolina Piper, Andrea Gobović, Kristina Šarić, Maja Proročić, Tijana Popović, Nadin Čeriti, Dolores Fabijan, Mirjana Popović, Marija Drašković, Dubravka Ivetić, Indira Čečur, Ankica Antonić, Suzana Nadoveza i Dujam Sinčić.

Otvaranju izložbe, između ostalih, prisustvovala je sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor, Tatjana Kriještorac.

Postavka radova može se pogledati u narednih 15 dana.

 

Podijeli na: