Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

02.10.2024
178

OTVORENA IZLOŽBA DJEČIJIH SLIKARSKIH RADOVA NA TEMU ČOVJEK I MORE

Tekst: Biljana Marković
Foto: Radio Kotor / B.M.

U okviru treće konferencije koja se bavi zaštitom biodiverziteta Jadrana - AdrBioPro 2024”, sinoć je u Staklenoj galeriji Kulturnog centra (KC) “Nikola Đurković” Kotor otvorena izložba dječijih slikarskih radova na temu “Čovjek i more”.

Institut za biologiju mora (IBM) primio je, istakla je moderatorka, dr Branka Pestorić, preko hiljadu radova na konkurs radova na ovu temu, a posjetioci izložbe imaće priliku da pogledaju najbolje u pet kategorija: predškolski uzrast, niži razredi osnovne škole, viši razredi osnovne škole, srednja škola i nevladin sektor.

“Svi radovi koji su stigli u roku objavljeni su na društvenim mrežama Instituta gdje je bilo omogućeno glasanje”, kazala je Pestorić.

U ime Kulturnog centra prisutne je pozdravila direktorica Radmila Beća Radulović, naglasivši da je ova izložba “odraz talenta naše djece na temu Čovjek i more”.

U svom osvrtu na izložbu, profesorica likovne umjetnosti, Željka Jovićević, ocjenila je da o prisnoj vezi čovjeka i prirode najbolje ovori istorija likovne umjetnosti. Gotovo da nema umjetnika koji makar u jednom dijelu nije tematizovao prirodu, bio, kaže, inspirisan njome, ili pokušao da postigne savršenu harmoniju boja i oblika koja u njoj postoji.

“Pored toga što živimo u digitalnom dobu, što internet oblikuje naše živote, što ljudi više vremena provode u virtuelnom, nego u realnom svijetu opstaje, a radovi koje večeras možete vidjeti svjedoče o tome koliko je ona čvrsta. Originalnost i kreativnost izloženih djela nam pokazuje da je priroda za djecu čudesan i inspirativan svijet. Taj svijet je, ne treba zaboraviti, na globalnom nivou ugrožen, ali aktuelnu ekološku krizu djeca i te kako osjećaju, prepoznaju i kritički joj pristupaju u svojim radovima. Možda je upravo na njima da odnos sa prirodom, koji je trenutno narušen, obnove i sačuvaju”, poručila je ona i dodala da su konkursi ovog tipa svakako jedan od načina da se o toj temi govori i da kroz maštu i umjetnički izraz djeca razvijaju kritičko mišljenje i kreativnost.

Kako je u ime organizatora saopštila dr Vesna Mačić, na izložbi je izloženo oko 15 posto radova pristiglih na konkurs. Glasalo se na facebook stranici IBM i dobitnici su prije svega iz tih kategorija, na osnovu glasova, ali je Institut odredio još određene grupne nagrade. S obzirom na to da je na konkurs pristigao jako veliki broj radova, Institut će, najavljuje, u budućem periodu organizovati izložbe na kojima će oni biti prezentovani.

“Sa ovih crteža vidimo da su radosna djeca, vesela, da uživaju u moru, raduju se sa drugarima na ribanju, na kupanju. Neko voli sladolede, neko navija za Partizan, neko ide na ribanje sa tatom, ili sa sestrom - sve to, i mnogo toga još, vidi se sa ovih crteža. Možda ćemo sa dječijim pedagozima, psiholozima, nastavnicima još dalje to analizirati”, najavila je Mačić.

Dodaje da se na crtežima uočava da djeca poznaju veliki broj morskih organizama, odnosno “bogatstvo” koje nam nudi naše more.

Na konkurs je i ove godine pristigao veliki broj crteža i radova na kojima su prikazane morske kornjače.

“Možda je Institut doprinjeo tome, jer je prošle godine bila pronađena ozlijeđena kornjača koju smo nekoliko mjeseci liječili u Institutu, a poslije je pustili nazad u more. Takođe, prije mjesec dana je bio slučaj izlijeganja kornjača na Velikoj plaži kod Ulcinja, što je prvi put u Crnoj Gori zabilježeno”, kazala je Mačić navodeći da je na velikom broju crteža istaknut problem zagađenja mora.
“Mislim da se djeca ponašaju mnogo bolje nego odrasli. Na  nama je da se potrudimo da im ostavimo bolju budućnost i životnu sredinu, da ih pustimo da budu djeca i da uživaju u moru i u odnosu između čovjeka i mora kakav treba da bude”, poručila je Mačić koja je potom dobitnicima uručila simbolične nagrade.

Za likovne radove, koji su po broju glasova najbolji u zadatim uzrasnim kategorijama po porodičnu godišnju ulaznicu u Akvarijum “Boka” dobili su: Sofija Osmajić, pet godina, JPU “Ljubica V. Jovanović Maše” Budva, mentor Anđela Vujović; Ella Marković, IV b Osnovna škola “Vlado Milić” Beri, Podgorica; Zorana Mrkić, IX OŠ “Luka Simonović” Nikšić” i Dragana Mićanović, III 7, Gimnazija “Stijan Cerović”, Nikšić.

Dobitnici grupne ulaznice u Akvarijum “Boka” za izradu kolaža su: JPU “Naša radost” Igalo, starija grupa - Maksim Korović, Đorđe Kodić, Boris Vukasović, Jana Božović, Alisa Kiseleva, Jana Spalević, Mija Radović, Lazar Đilas, Hana Škero, Dimitrije Pantrelić i Sofija Vico - vaspitačica Ivana Dabović-Banović; kao i OŠ “Vlado Milić” Beri, Podgorica, IV b, učenici - Ella Marković, Darija Vukić, Vladimir Orović, Kosta Ćetković i Lijana Sinayski- učiteljica Emira Vulić.

Dobitnik glavne nagrade - edukativnog jednodnevnog izleta do Kotora, uz izlet brodom i posjetu Akvarijumu “Boka”, je JU Srednja stručna škola, I5 smjer: zdravstveni tehničar, Bar, mentor mr Merima Đukić-Savić.

Osim nagrada raspoređenih prema glasovima sa Facebook-a, Institut za biologiju mora kao posebne nagrade dodijelio je grupne ulaznice u Akvarijum “Boka” i to: Maša, International school, niži razred osnovne škole, Podgorica; NVO “Igračkogeka”, Udruženje ta pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju, Nikšić; NVO “Sve sam”, Centar za djecu sa posebnim potrebama, Bar; DC “Biseri”, Budva - učenici, Anton Nikiforov, Vuk Šćepanović, Petar Duletić, Nikola Brajić i Mila Leković i JPU “Bambi”, Tivat.


 

Podijeli na: