Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

13.10.2023
1408

OTVORENA IZLOŽBA CRTEŽA RUŽICE REBRONJE

Izložba crteža “Without order and rules”, akademske slikarke Ružice Rebronje iz Kotora otvorena je sinoć u Gradskoj galeriji Kotor.

Izložbu je otvorila sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Tatijana Kriještorac.

,,Kada sam prije par godina čula da je Ruža upisala Akademiju pomislila sam koja hrabrost, ali tu njenoj hrabrosti nije bio kraj. Prvo se kotorskoj publici predstavila svojom diplomskom izložbom i tada sam se radovala novom vajaru u Kotoru, a onda sam saznala da se ona vratila dvijema dimenzijama- crtežu i slikarstvu. Njen nastup na 6. Festivalu svjetlosti ove godine je bio fascinantan, a ovom izložbom je pokazala hrabrost da se predstavi crtežom. U crtežu ili jesi ili nisi, a ona je pokazala da jeste, linija je najizražajnije likovno sredstvo, a crtež je inače veoma kasno priznat kao posebna likovna tehnika, a ne kao predložak za neko sljedeće likovno djelo. Ima manje izražajnih sredstava nego druge likovne tehnike, ali ipak linija je u umjetnosti početak i kraj i njenu izražajnost mogu da pruže rijetki, a Ruža je to i uradila. Osim linije veoma dobro vlada svim likovnim elementima- valerima, kontrastima tamno- svjetlo i toplo- hladno, pa svaki crtež dopunjava izvanrednim akcentima i ima prefinjen osjećaj za mjeru”- istakla je Kriještorac.

Zainteresovani izložbu mogu pogledati do 31. oktobra.

Podsjetimo, Ružica Rebronja je rođena u Kotoru 1954. godine. 
Ima privilegiju da živi, radi i stvara u jednom od najljepših gradova na Mediteranu. Slikanjem se bavi čitavog života, a inspirisana je predivnim ambijentom i uopšte atmosferom sredine u stalnoj potrazi za novim tehnikama i usavršavanjem. Vječna potraga u njenoj umjetnosti proizilazi iz fascinacije skrivenim metafizičkim aspektima postojanja. 
Diplomirala je na  Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju u klasi prof. Milivoja Babovića. 
Učesnica je mnogobrojnih samostalnih, kao i grupnih izložbi u Crnoj Gori i van nje. 
Dobitnica je nagrade za najbolji Vizuelni rad, nastao 2019. godine.

Tekst i foto: Tamara Vuković

Podijeli na: