Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

11.09.2022
468

OTVORENA IZLOŽBA BOŽANSTVENA HARMONIJA TOBIJE RAVE


 
U okviru programa “Sedmica italijanske kulture u Crnoj Gori”, sinoć je u crkvi Svetog Pavla otvorena izložba Tobije Rave, pod nazivom “Božanstvena harmonija“.
Izložbu je otvorila ambasadorka Italije u Crnoj Gori Andreina Marsella.
,, Kao što se može vidjeti na sajtu Ambasade, ja sam zaista ovu ulogu koja mi je pripala, prihvatila sa puno ponosa i entuzijazma, kao i sa punom željom da koliko god mogu unaprijedim italijansko-crnogorske odnose, kako one istorijske tako i savremene, sa željom da Crna Gora što prije postane članica Evropske unije. Kultura je ta koja nema ograničenja, tako da ne samo ova izložba i njen sadržaj već bilo koja aktivnost koja donosi kulturu je dobro došla”- poručila je Marsella.
Predsjednik Zajednice Italijana u Crnoj Gori Aleksandar Dender podsjetio je da se  “Sedmica italijanske kulture u Crnoj Gori” već godinama tradicionalno organizuje, sa prekidom od dvije godine zbog pandemije.
,, Ove godine organizujemo događaje od velike kulturne važnosti za Kotor i Crnu Goru. Tobije Rava je jedan od najpoznatijih italijanskih slikara koji nam je predstavio slike sa matematičkim, antičkim i jezičkim simbolima latinskog i hebrejskog jezika, a koje imaju duboku pozadinu, koju treba posmatrati i proučiti. Ovom izložbom kao i ostalim događajima u okviru ovog programa, trudimo se da Kotoru ponudimo kulturni sadržaj od velike važnosti, koji može da obogati kulturni sadržaj”- dodaje Dender.
Autor izložbe Tobia Rava ističe da je ovom izložbom htio da pošalje mnogo poruka.
,, Glavne poruke su da preko onoga što se zovu stare istorijske civilizacije, dođemo do onoga što je savremena i ujedinjena Evropa. Srećan sam da u posljednje vrijeme imam puno izložbi van Italije, trenutno su moji radovi izloženi u Umagu (Hrvarska), Ptuju (Slovenija), kao i ova u Kotoru. Ideja moje izložbe je da sve instalacije između sebe budu povezane i liče jedna na drugu. Ova izložba putuje na nekoliko lokacija i nakon Kotora biće izložena u jednom malom mjestu u Pulji- Alberobello.
Izloženo je ukupno 19 mojih djela, ali to je samo dio onoga čime se ja bavim. Između ostalog koristim  jednu specifičnu tehniku koja se nekada koristila u tipografiji za slaganje slova. Tako ja slažem brojke i znakove i dolazim do krajnje slike.
Kotor za mjesto izložbe nisam izabrao ja već drugi koji se bave promocijom mog djela, ali smatram da je njihov izbor odličan. Često sam, kada sam bi mali, slušao priče vezane za ovo područje, kad bi neke žene puno novca trošile,  muževi bi im govorili: Koštaš me kao kotorski bedemi. U regiji Veneto postoje dva manja mjesta sa istom fizionomijom kao Kotor. Radim tehnike sa kamenom, a svaki kamen za mene je broj. Siguran sam da će neki od mojih budućih radova biti inspirisan Kotorom”- zaključio je Rava.
Na otvaranju izložbe govorili su još i presjednik Narodnog univerziteta u Trstu Emilio Fatić, potpredsjednik Narodnog univerziteta u Trstu Paolo Rovis, nekadašnji ambasador Crne Gore u Vatikanu Antun Sbutega, generalni sekretar Narodnog univerziteta u Trstu Fabrizzio Somma i kustoskinja izložbe Maria Luisa Travisan.
U muzičkom dijelu programa nastupila je klapa “Incanto”.
Program je vodila Dolores Fabian.
Zainteresovani izložbu “Božanstvena harmonija“ mogu pogledati do 09.oktobra.
Otvaranje izložbe organizovala je Zajednice Italijana Crne Gore, u saradnji sa Narodnim Univerzitetom iz Trsta, uz pomoć fondova Regije Frijuli Venecija Đulija.
Tekst i foto: Tamara Vuković
 

Podijeli na: