Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

08.04.2022
1264

OTVORENA IZLOŽBA ARANŽMANA OD CVIJETA KAMELIJE

 

Izložba aranžmana od cvijeta kamelija svečano je otvorena večeras u samostanskom kompleksu Svetog Nikole na Prčanju.

Ispred NVU “Kamelija“ prisutne je pozdravio predsjednik Upravnog odbora Romeo Mihović.

,,Kamelija već 103. godinu bitiše na ovim prostorima na kulturno-zabavnom polju. U Stolivu njeguje tradiciju jednog starog tamburaškog društva “Guslar” koje je osnovano 1919. Taj zbor je zatim nosio ime “Zrinski” pred Drugi svjetski rat,  a poslije dobio ime “Niko Bilafer” po heroju iz Stoliva, da bi 2002. prema Zakonu o nevladinim organizacijama dobio ime “Kamelija”. To je praktično isto društvo koje u kontinuitetu radi od 1919. Godine, a tu veličanstvenu prošlost smo dužni barem u nekom obimu da nastavimo. Kamelija je krajem 18. vijeka sa Dalekog Istoka došla u Stoliv i taj cvijet nas okuplja i nadam se da će nas okupljati još dugo. Najbolje uspjeva u područjima sa karakterističnom mikroklimom kao što su Stoliv, Morinj, Kostanjica ali i u okolnim mjestima Boke”- kazao je Mihović

On je najavio najavio “Kamelija trofi”- susret ribara sa drvenim barkama krajem maja ili početkom juna.

Dobrodošlicu u klaustar samostana Svetog Nikole poželio je župnik don Željko Paskovic.

,, Kada sam ja došao u ovaj klaustar zanimalo me ko je posadio i koliko su stare kamelije koje se tu nalaze. Priča o tome je veoma tužna i potresna, a vezana je za jednu obitelj koja je živjela u samostanu, ali ono što znamo je da su kamelije stare između 80 i 100 godina. Cvijet kamelije asocira na ljudsku dušu i čovjeka koji je veoma lijep, koji raste i crpi svoju snagu iz svoje obitelji, duhovnosti, a zatim procvjeta i bude ono što treba da bude, a u jednom trenutku padne i više ga nema. Treba uvijek ostati na grani i crpiti snagu iz vjere, tradicije i zajedništva.

U ovom Samostanskom kompleksu nalazi se sidro i top koji su dar sa posljednjeg Prčanskog jedrenjaka pod nazivom “Slavomir”. Taj top večeras je uperen u pod i pored njega gori lumin za sve žrtve ratova. Lumin gori upravo kao molitva za mir, da u mraku koji nas okružuje nešto bude i svjetlo”, poručio je Pasković.

Izložbu je ovorila Svetlana Biskupović koja je sa prisutnima podijelila priču o njenoj prvoj posjeti Samostanskom kompleksu.

,,Prije pola vijeka ja sam prvi put ušla u ovaj kuvenat, gdje me doveo jedan moj učenik koji je više znao kuventu i vrijednostima Prčanja nego što sam ja ikada znala, to je bio don Branko Sbutega. Upoznao me tada sa don Nikom Lukovićem koji je bio u biblioteci. Ovaj kuvenat mi se činio pun tišine, reda i nikog nije bilo da naruši mir koji se osjećao. Te dvije stvari kuvenat i kamelija su me danas i dovele ovdje i drago mi je da kuvenat vidim u  nekom drugom svjetlu. Na ovom mjestu sam po prvi put vidjela crvene kamelije, jer je moje poimanje bilo da kamelije mogu biti samo bijele”- kazala je između ostalog Biskupović.

Nakon svečanog otvaranja djeca su pustila balone plave i žute boje sa porukom za mir cijelom svijetu.

U muzičkom dijelu programa nastupila je Tanja Bardek (violina), a program je vodila Dolores Fabian.

Podsjećamo, zainteresovani izložbu mogu pogledati i sjutra od 12 do 18 sati.

Organizator je Nevladino Udruženje “Kamelija“ iz Stoliva, u saradnji sa Župnim uredom Prčanj, a uz podršku Turističke organizacije Kotor.

 

Podijeli na: