Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

12.10.2023
757

OTVORENA IZLOŽBA APSTRAKTNA BOKA, AUTORA NEDELJKA SIMANIĆA

Tekst: Biljana Marković
Foto: Radio Kotor / B.M.

U Staklenoj galeriji Kulturnog centra (KC) „Nikola Đurković“ sinoć je otvorena izložba slika autora Nedeljka Simanića.

U ime organizatora prisutne je pozdravila direktorka ustanove Radmila Beća Radulović.

Ona je kazala da je ekspresionistički duh najčešće na Simanićevim slikama u kojima se vidi naše područje, Mediteran i Boka.

„Motiv koji prati na ovim slikama takođe je Boka, jer inspiraciju pronalazi u stvarnim motivima od kojih je uspio da napravi ove čudesne slike koje imaju neke svoje priče. Svako će u nekoj slici naći ono što zamišlja koji bi to mogao biti dio Boke. Pozivam vas da uživate i pronađete svoje omiljene motive“, poručila je Radulović.

Zahvalivši Kulturnom centru na ustupljenom prostoru, a Opštini Kotor na sufinansiranju njegovog slikarskog projekta, autor je kazao da pripada umjetnicima koji se bave „štafelajnim slikarstvom, onim tradicionalnim, klasičnim“.

„U takve slikare i sebe svrstavam, koji se bave  starim zanatima koji polako izumiru. Postaćemo ubrzo slični kovačarima, opančarima, vunovlačarima, jer samo još jedan prostor slobode koji je ostao nama umjetnicima čini mi se zaštićen od raznih uticaja. U tom prostoru pokušavam da kroz razne cikluse izrazim to što imam u sebi. Mislim da umjetnik uvijek izražava ono što ima u sebi i pogled na svijet“, naznačio je Simanić.

Ovaj ciklus slika, pojašnjava, nastao je nakon prva dva - „Rani raj“ i „Tišina“.

U odnosu na ta dva slikarska koncepta, ovaj, kazao je, se čini najmanje homogenim.

„Dao sam sebi neku vrstu slobode u odnosu na dva prethodna koja su imala čvrstu zamisao u samom početku, gdje sam dao slobodu, odnosno jedan malo širi okvir da bih taj svoj nagon ka boji, koloristici, žestokom potezu, dopustio sebi“, rekao je Simanić. 

U odnosu na ciklus „Tišina“ ovo je, kaže, koloristički i ekspresionistički prosede, koji se dijametralno razlikuje.

„Mislim da čovjek ne smije da se zadržava u okvirima onog što mu je poznato, nego treba neprestano da eksperimentiše i širi svoja polja mogućnosti. U ovom ciklusu sam se trudio da dam slobodu toj imaginaciji i onome kako me ruka spontano vodi, bez obzira na čvrsto zadat koncept Apstraktne Boke. To mi se učinio kao izazovan naslov. Međutim, sada sam u dilemi da li je adekvatan, jer ovdje imamo dosta konkretnih motiva koji se u strogom smislu i ne bi mogli nazvati apstraktnim. Ostavio sam taj naslov, jer mi se učinio zanimljivim i izazovnim.
Bez obzira na to, trudio sam se da svaka od ovih slika, za razliku od onih iz prethodna dva koncepta, bude slika za sebe“, rekao je autor.

Precizira da u ciklusima „Tišina“ i „Rani raj“ svaka slika korespondira sa ostalim, te je nemoguće izdvojiti svaku ponaosob, a da ona ne izgubi svoj osnovni smisao.

„Svaka može da stoji sama za sebe. Mislim da je to za mene dodatan kvalitet koji sam uspio postići“, zaključio je Simanić.  

Izložba „Apstraktna Boka“ realizovana je uz pomoć Opštine Kotor, sredstvima dodjeljenim po osnovu Odluke o sufinansiranju projekata iz oblasti likovnog stvaralaštva.    

Nedeljko Simanić rođen je u Sarajevu 1966. godine. Školu primijenjenih umjetnosti završava u istom gradu, a studije slikarstva na Likovnoj akademiji u Trebinju. Do sada je imao više samostalnih i kolektivnih izložbi u regionu, a takođe je bio učesnik nekoliko likovnih kolonija u Bosni i Srbiji. Osim slikarstva, bavi se i književnošću. Izdavačka kuća “Ouroboros” iz Podgorice. 2023. godine objavila je njegov roman “Succubus”. Živi i radi u Boki Kotorskoj.    

Podijeli na: