Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

18.03.2021
1704

OTVORENA IZLOŽBA AKVARELA BOSILJKE BAKOČEVIĆ

Izložba akvarela akademske slikarke Bosiljke Bakočević iz Risna otvorena je danas u Gradskoj galeriji Kotor.

Izložbu je otvorio slikar Milenko Premović, koji je istakao da se Bosiljkin rad može okarakterisati kao lakoća u pokretu i majstorski pristup u tehnici.

 ,,Način na koji ona stvara akvarele iz tih obojenih polja je kao mozaik poput nekog kalendoskopa, a pred nas iskaču gotove slike. To predstavlja nenametrljiv rast cvjeća iz tehnike koja je povezana sa vodom, sa druge strane je svjetlost koja predstavlja predio gdje je rođena, a to je Risan odnosno Kotor. Pažnju skreće njena tematika a to je cvjet, upravo je u tom cvjetu kod koji se kroz cikluse u vraća u proljeće. Taj kod savršenstva tvorevine na neki način kao ključ koji ona razumije, a ne kao recept i povratak prirodi jer ona živi u prirodi koja je dio nje”, dodao je Premović.

Akademska slikarka Bosiljka Bakočević zahvalila se zaposlenim u Gradskoj galeriji, što su su joj ukazali čast da svoje radove i prvu samostalnu izložbu, publici predstavi u svom gradu.

,,Ovom izložbom publici želim da poklonim ulaz u moj kutak spokoja i mira, što mislim da nam je svima neophodno u svom haosu koji nas okružuje. Mislim da smo svi dužni da sačuvamo svoju dušu na taj način. Moja poruka i poziv je da svi nađemo svoj mir i utočište, kako bismo se zajedno sačuvali”, poručila je Bakočević.

Ovo je njena prva, samostalna izložba.

Podsjetimo, Bosiljka Bakočević je završni rad, iz oblasti slikarstva, odbranila na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju u klasi profesora Ratka Odalovića, gdje trenutno pohađa master studije.
Njen rad se bazira na istraživanju koliko podsvjesno utiče na svjesno u procesu stvaranja jednog djela, pokušavajući da intuitivnost i spontanost zavlada kroz tehniku akvarela. Bosiljka je proglašena za najboljeg studenta Fakulteta likovnih umjetnosti za školsku 2019/2020. godinu, a bila je i stipendistkinja Opštine Kotor i Ministarstva prosvete republike Crne Gore za 2018/19. godinu.
Njen rad je nagrađen II nagradom na konkursu ”Celebrating Young Talents” raspisanog od strane kompanije “Luštica Development”.
Od strane Ministarstva kulture Crne Gore, odabrana je da učestvuje u IPA projektu MONET i umjetničkoj laboratoriji u arheološkom muzeju Ribezzo u Brindisiju (regija Pulja u Italiji).
Prošle godine imala je priliku da svoj rad prezentuje na prestižnom događaju Art Market Budapest Virtual 2020, International Contemporary Online Art Fair.
Bosiljka stvara na relaciji Risan, Kotor, Cetinje. 

Podijeli na: