Kultura

19.11.2021
630

OTVORENA IZLOŽBA KOTORSKI VIZUELNI UMJETNICI, NAGRADE ZA MARTINOVIĆ I KORDIĆ

Tradicionalna izložba  ,,Kotorski vizuelni umjetnici 2021.’’ otvorena je večeras u Gradskoj galeriji Kotor.

Prema riječima galeriste Milenka Premovića, Gradska galerija Kotor po šesnaesti put poklanja gradu na njegov praznik izložbu vizuelnih umjetnika.

Na izložbi je učestvovalo 19 umjetnika: Eleonora Apollonio, Nedeljko Simanić, Simon Vučković, Mile Albijanić, Milodarka Milatović, Ružica Rebronja, Kristina Kusovac, Željka Jovićević, Petar Martinović, Milenko Premović, Željka Pestorić, Jovana Pestorić, Romana Pehar, Daliborka Kordić, Dušica Ivetić, Sonja Gledić, Bosiljka Bakočević, Ana Zarubica i Dubravka Milivojević.

Nagrade za najbolji vizuelni rad nastao u Kotoru u 2021. godini osvojili su umjetnici: Daliborka Kordić za triptih, rađen kombinovanom tehnikom na papiru i Petar Martinović za skulpturu pod nazivom “Model Mićko 972“.

Žiri je radio u sastavu: Gordana Franović, istoričarka umjetnosti (predsjednica), mr Svetlana Lana Bokan, akademska vajarka (članica) i Dijana Lazović, akademska slikarka (članica).

“Posljednjih godina gotovo da je postala praksa da se stručni žiri nađe u nezavidnom položaju. Iz godine u godinu svjedočimo o raznovrsnosti umjetničkih izražaja, istraživanjima na polju savremene skulpture i digitalnih medija” – kaže Franović.

Kako navodi, ovogodišnji laureati svojim radovima pružaju uvid u širok opseg poetskih izraza, kreativnih i istraživačkih postupaka na polju crteža i skulpture malog formata.

“Tri ženska lika, različitih facijalnih ekspresija zapravo predstavljaju vizuelnu psihoanalitičku studiju sublimiranu u triptihu koji prati unutrašnja stanja ljudskog bića. Ovo moćno sredstvo neverbalne komunikacije je zapravo prepoznatljiv Daliborkin manir” – objašnjava Franović.

Prema njenim riječima, Martinović svoj rad prikazuje u formi malog modela od terakote.

“Prirodni materijal je kod njega organizovan u kompoziciju koja kao da predstavlja biće iz paralelnog univerzuma. Eksplicitno pokazuje svoje viđenje savremene skulpture.

Dominantan likovni element u oba rada je linija. Ona je veoma važan ekspresivni izraz, izražava slikarski senzibilitet, stvara neobične forme, odnosno otvara nove vizuelne mogućnosti” – ocjenjuje Franović.

Ispred JU Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor prisutnima se obratio direktor Vladimir Bujišić.

“Gradska galerija Kotor predstavlja odskočnu dasku za naše sugrađane koji se bave vizuelnom umjetnošću i pruža podršku i mogućnost da svoje prve izložbe održe u njoj i na taj način otvore vrata umjetničkog svijeta i nekog napretka sebi u budućnosti. Čestitam ovodogišnjim pobjednicima na nagradama i poručujem svim umjetnicima iz našeg grada da će Gradska galerija uvijek biti njihov dom i da će imati priliku da napreduju u svom gradu” – poručuje Bujišić.

Izložbu je otvorio predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić i dodijelio nagrade umjetnicima.

On je svim sugrađanima i sugrađankama čestitao Dan grada.

“Želim da iskažem svoje lično zadovoljstvo što se ova lijepa tradicija nastavlja i radost koja me, svake godine kada imamo ovu izložbu u Gradskoj galeriji i laureate, obuzima. Očigledno je da ono što bi trebalo da odlikuje ovaj grad i što bi trebalo da bude glavna osobina ovog grada jeste da daje podstrek umjetnosti, ne samo na teritoriji na kojoj se mi nalazimo, već u cijeloj Crnoj Gori i u regionu, i dalje živi u ovom gradu.

Osjećam privilegiju što večeras dodjeljujem dvije nagrade umjetnicima u čijim djelima sam imao priliku da uživam i ove i proteklih godina i to u ovoj galeriji.

Čestitam vam u svoje ime i u ime Opštine Kotor. Nadam se da će

i u godinama pred nama ova izložba, koja predstavlja radove kotorskih vizuelnih umjetnika, biti izložba koja će nositi luču kreativnosti cijele Crne Gore, kao što mi znamo da je radila svih ovih godina radila” – zaključuje Jokić.

Izložbu “Kotorski vizuelni umjetnici 2021.’’ u Gradskoj galeriji Kotor svi zainteresovani mogu pogledati do 19. decembra.

Podijeli na: