Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

20.08.2024
557

OTVORENA IZLOŽBA KARIKATURE I STRIPA LUKE LAGATORA NA PRČANJU

Izložba karikature i stripa poznatog karikaturiste i slikara Luke Lagatora otvorena je danas u atrijumu Samostanskog kompleksa Svetog Nikole na Prčanju.

Prisutne je pozdravio župnik don Željko Pasković.

Navodi da je danas umjetnost često puta zapostavljena.

“Do onog momenta dok neko ne napravi onu karikaturu kojom pogađa u srž i onda se time proslavi. Drago mi je da sa nama umjetnik Luka Lagator koji je izložio preljepe karikature koje često puta nose ne tako lijepu poruku i koje bi, u stvari, nama na komičan način trebale biti opomena da nešto sa ovim svijetom ipak nije kako treba i da neke stvari nisu na svom mjestu. Mnogo bi bolje bilo kada bi karikature bile samo žitna polja, ali nažalost imamo i karikature gdje vidimo oklopno vozilo koje preko žitnog polja ide i spaljuje hljeb“ – kaže Pasković.

Napominje da je pomenuta karikatura, koja je prošle godine u Italiji osvojila prvu nagradu, na njega ostavila poseban utisak.

„Ovaj svijet puno novca ulaže na pogrešna mjesta, dok je gladnih sve više. Takođe mi se sviđa tema kojom su obrađeni i masmediji koji, umjesto da iznose istinu, danas su postali oni koji iznose samo lažne vijesti zbog senzacije i zbog nekog ličnog profita. To je jako pogrešno jer mediji bi trebali da budu onaj stub i svetionik istine i prave informacije. Često puta ne zato što žele, već zato što su pritisnuti od strane onih koji im daju novac i mogućnost za opstajanjem.

Dok se stvari u svijetu ne poprave na nekom boljem nivou, nama ostajete vi koji opominjete karikaturom i ostaje želja i nada da mlade generacije koje su ovdje, kritički posmatraju svijet, ne samo onako kako nam se predstavlja na društvenim mrežama, nego da kritički zauzmu svoj stav“ – ističe Pasković.

On se zahvalio strip autoru Simonu Vučkoviću koji je, ističe, dva mjeseca predano radio sa djecom i učio ih umjetnosti crtanja i izrade stripa.

„Djeca su me zadivila da su uprkos vrućini, saobraćajnom haosu dolazila ovdje, u jednom od centara kulture kotorske opštine i učestvovala u izradi prelijepih stripova koje ćemo, nadam se, vidjeti kada se radionica završi“ – poručuje Pasković.

Autor se osvrnuo na pomenuti rad sa žitnim poljem.

„Vidite i sami koji su ratovi, nesreće, ali zašto ne bi jedan takav koji lansira rakete, bio jedan kombajn. Inače Ukrajina je žitnica. Sarkastično i oštro, ali to je i cilj i poruka karikature“ – ističe Lagator.

Inače, na izložbi su predstavljeni nagrađnivani stripovi i karikature.

Posebno se zahvalio Simonu i istakao njegov rad, te pohvalio talenat djece koja pohađaju „Radionicu Starog mačka“.

Izložbu je otvorio strip autor Simon Vučković.

„Prije nekih 25 godina kada sam bio mlad i na samom početku stvaranja, Luka je otvorio moju izložbu u Kotoru, te 1999. godine koja je bila prekretnica u mom radu. Jako mi je interesantno da sada i ja imam priliku da otvorim njegovu izložbu. Svakako, Luka je stariji i sa ozbiljnijom biografijom.

Razmišljao sam o radnom naslovu izložbe. Opet Draško među Mletke je radni naslov izložbe, na koji me je asocirao njegov strip i karikatura“ – navodi Vučković.

Prije samog otvaranja, polaznici radionice imali su priliku da uče od strip majstora Luke Lagatora.

Podsjetimo, na Prčanju se održava škola crtanja stripa i ilustracije pod nazivom “Radionica Starog mačka” koju vodi strip autor Simon Vučković. 

Uz druženje sa umjetnikom i lijep barokni ambijent starih zdanja, polaznici/ce imaju priliku da nauče nešto od tajni zanata dizajna, crtanja karikature, stripa, ilustracije.

Radionica će biti krunisana izložbom radova djece koja su tokom dva mjeseca pohađala “Radionicu Starog mačka”.

Organizatori i pokrovitelji radionice su: Turistička organizacija Opštine Kotor, Samostanski kompleks Svetog Nikole, Mjesna zajednica Muo i Udruženje strip autora Crne Gore.

Program je besplatan.

Luka Lagator je rođen 1945. godine na Cetinju gdje živi i radi. Bavi se slikarstvom, karikaturom i stripom. Stripovi koje radi su novinski. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 1978. godine i Udruženja karikaturista Crne Gore, čiji je jedan od osnivača. Objavio je oko 6000 radova u raznim listovima i časopisima, kao i nekoliko zasebnih izdanja posvećenim karikaturi i stripu. Domaćoj i međunarodnoj javnosti najpoznatiji je po konkursnoj karikaturi gdje ulazi u krug od 50 najboljih na svijetu koji su se ikada bavili njome, gdje je dobitnik oko 130 regionalnih i svjetskih priznanja. Dobitnik je i najvećeg državnog priznanja u Crnoj Gori „Trinaestojulske nagrade“, Povelje „Ivan Crnojević“, a ima i status istaknutog kulturnog stvaraoca Crne Gore.

 

Tekst: Irena Mačić Đurić

Foto: Radio Kotor/IMĐ

 

Podijeli na: