Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

08.07.2022
663

OTVORENA IZLOŽBA APSTRAKTNI DODIR NEMANJE VUČKOVIĆAIzložba slika Nemanje Vučkovića pod nazivom APSTRAKTNI DODIR otvorena je sinoć u Gradskoj galeriji u Starom gradu.

Prisutne je, u ime organizatora, pozdravio galerista Milenko Premović.

“Nemanja Vučković je slikar mlađe generacije. Diplomiranirao je 2012. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Nišu pri IUNP, a 2017. godine završio je master studije na slikarskom odsjeku i postao master likovni umjetnik u klasi akademika Fehima Huskovića. Trenutno je na doktorskim studijama u oblasti slikarstva. Imao je četrnaest samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a učesnik je preko trideset grupnih izložbi širom svijeta. Boravio je na mnogim likovnim kolonijama i simpozijumima i izlagao je do sada na šest bijenala”, izdvojio je Premović iz autorove biografije.

Autor izložbe Nemanja Vučković je tom prilikom kazao da je ovo njegova prva samostalna izložba u Crnoj Gori.

,,Slike su rađene tehnikom ulje na platnu, namjenski za ovu izložbu i publika nije imala priliku da ih vidi do sada. Uglavnom radim velike formate. Izložio sam dvije velike slike kako bi publici mogao da predstavim moje stvaralaštvo, a ostale su manjeg formata zbog prostornih mogućnosti galerije. Ovom izložbom htio sam da navedem posmatrača na razmišljanje, kako bi ostvario dodir sa mojim apstrakcijama i prepoznao energiju koja se skriva u slici. Predstavljene su emocije i osjećanja, a uglavnom oslikavam prostor pun emocija, sreće i radosti koji nas okružuje. Kao što svako od nas ta osjećanja doživljava drugačije, tako i moje slike publika doživljava na svoj način. Neko će prepoznati sreću i radost, neka osjećanja koja je prošao kroz život i zaboravio, pa se posmatrajući moje slike podsjetio na njih. Buđenje energije postižem tako što radim netipičnu kompoziciju. Koristim više slojeva, valera i koristim nesvakidašnju teksturu, kako bih prikazao nešto što nije viđeno do sada. Često eksperimentišem kako bih u samom posmatraču probudio pozitivnu energiju”, pojasnio je Vučković.

Zainteresovani izložbu mogu pogledati do 26. jula.
 

 

Tekst i foto: Tamara Vuković

Podijeli na: