Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

22.06.2024
1969

OTVOREN VII FESTIVAL ZASJAĆE PALACI - JOŠ JEDAN VID PREZENTACIJE UMJETNIČKOG DJELA

U organizaciji Kulturnog centra „Nikola Đurković“ – Gradske galerije Kotor, sinoć je održano prvo veče sedmog Festivala svjetlosti “Zasjaće palaci”.

Projektovane samostalne audio-vizualne prezentacije akademskih umjetnika oslikavale su se na fasadama zgrada Trga od oružja.

Kako su iz organizacije naveli Festival svjetlosti ,,Zasjaće palaci’’ je osmišljen kao niz svojevrsnih likovnih izložbi na otvorenom, sa idejom da se iskoristi izvanredna i neponovljiva scenografija Kotora za promovisanje, afirmaciju i popularizaciju likovne umjetnosti.

Ovo je festival na kome se predstavljaju likovni umjetnici iz Crne Gore i inostranstva na nešto drugačiji način, u specifičnom i originalnom ambijentu.

“ Kada smo počinjali, nismo ni sanjali da će postati tradicionalna manifestacija. Može se očekivati spektakl kao i prošle godine, a ono što će publika da vidi večeras i sjutra veče su radovi četrdesetak umjetnika iz desetak zemalja u okviru dvadesetdevet prezentacija. Naravno kao i svake godine imaćemo priliku vidjeti radove nekoliko akademskih umjetnika iz Kotora”, saopštila je za Radio Kotor, Tatjana Kriještorac, sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor.

Navela je da prve večeri svoja djela prezentuju umjetnici: Ana Cvejić, Boris Hodak, Reinhard Stammer, Dijana Lazović, Nikola Žigon, Ivana Bukovac, Ana Bulatović, Gordana Trebješanin, Dragana Mladenović, Dana Radojković, Milanka Mirković, Ružica Rebronja, Rosanda Jušković, Sergey Borisov, kao i umjetnici grada Gaziantepa.

“Gaziantep je naš bratski grad, postradao u zemljotresu prošle godine, a sa kojim Kotor ima vrlo lijepu saradnju. Njihovi umjetnici su poslali urbane pejzaže grada. To je specifična prezentacija i izraz našeg poštovanja prema gradu sa kojim gajimo prijateljske odnose i koji je doživio sudbinu kao i Kotor prije četrdesetak godina ”, kazala je Kriještorac.

Na VII Festivalu svjetlosti ,,Zasjaće palaci ’’ učestvuju umjetnici iz: Crne Gore, Srbije, Makedonije, Italije, Rusije, Turske, Bosne i Hercegovine, Švedske, Švajcarske i Njemačke.

Kako je za Radio Kotor kazala akademska slikarka Daliborka Kordić večeras, 22. juna, između ostalih, biće predstavljeni i njeni najnoviji radovi sa prošlogodišnje izložbe pod nazivom “Tri”.

“U pitanju su portreti posljednje urađenog serijala. Drago mi je da će biti prikazani i na Festivalu svjetlosti kao još jedan vid kako to može da izgleda ne samo u galerijskom prostoru, nego i na fasadama našeg lijepog grada”, istakla je Kordić.

Akademski slikari, njih četrnaest: Rame Dardania, Johan Wahlstrom, Daliborka Kordić, Igor Modrić, Kovalchuk Arkady Leonidovich, Đorđije Vujičić, Ljliljana Kolundžić, Marija Radusinović, Nikola Smilkov, Emir Osmić, Eleonora Apollonio, Vladan Ranđelović, Jovana Vujović i Nikola M. Marković, predstaviće svoja djela večeras, takođe na Trgu od oružja, sa početkom u 22 sata.

 

Tekst: Nataša Jotić

Foto: Radio Kotor/N.J.

 

Podijeli na: