Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

02.02.2024
672

OTVOREN SAMIT U KOTORU

Juče  je u prostorijama Kina „Boka“ otvoren samit Heritage & Creativity u organizaciji Fondacije Don Branko Sbutega (Međunarodni festival KotorArt) i SHARE fondacije iz Beograda. 

Na otvaranju Samita, publici su se obratili zvaničnici Crne Gore, italijanske ambasade i Evropske unije, kao i predstavnici British Councila i UNESCO-a:Ministarka kulture i medija u Vladi Crne Gore, gđa Tamara Vujović, Nj.E. gđa Andreina Marsela, Ambasadorka Republike Italije u Crnoj Gori, g. Rikardo Seri, zamjenik šefice Delegacije EU u Crnoj Gori, gđa Kler Sirs, direktorka British Council-a za Zapadni Balkan i gđa Renata Radeka, koordinatorka projekta „Kultura i kreativnost za Zapadni Bakan ispred UNESCO-a.

Pored zvaničnika, predstavnika Opštine Kotor kao i kulturnih institucija grada, salu Kina Boka ispunili su timovi finalista, njihovi mentori, profesionalci iz domena kreativnih industrija, kulturnog nasljeđa, kulturnog turizma, predstavnici akademske zajednice, javnog sektora i privrede, kao i ljubitelji umjetnosti i inovacija.

U ime domaćina, Ratimir Martinović, pijanista, univerzitetski profesor i direktor KotorArta pozdravio je sve prisutne i poželio im dobrodošlicu u Kotor, dok su Sara Mandić, menadžerka produkcije i razvoja KotorArta i prof. dr Đorđe Krivokapić, predstavnik SHARE fondacije predstavili detaljnije projekat.  

Četrnaest finalista, kratkim obraćanjima, predstavili su svoje, izuzetno interesantne i kreativne projekte. Tokom naredna tri dana na samitu, finalisti će imati priliku da svoje vizije unaprede kroz različite panel diskuje, 1 na 1 rad sa mentorima, radionice, mentorske sesije da bi, poslednjeg dana samita, u nedjelju 04. februara, javnosti prezentovali svoju ideju. Stručni žiri će ocjeniti 5 najboljih projekata koji će dobiti dalju mentorsku pomoć.  

Tokom jučerašnjeg dana, finalisti su imali prilike da se na speed date-ovima upoznaju sa mentorima i razmjene ideje, a organizovan je i đir kroz Kotor, gdje su finalisti i mentori imali priliku da se upoznaju sa bogatim kulturnim nasljeđem ovog grada.

Otvaranje samita završeno je interesantnim i edukativnim predavanjem Vladimira Trkulje na temu Principi digitalne transformacije.

Poruke koje se nose sa otvaranja samita, kao i cjelokupnog dana su važnost povezivanja i umrežavanja ljudi različitog sektora koji djele iste vrijednosti. – istakli su iz PR službe.

Zajedničkom inicijativom, Fondacija Don Branko Sbutega (Međunarodni festival KotorArt) i SHARE fondacija ostvarile su ideju za projekat WBCHIL - Western Balkans Cultural Heritage Innovation Lab (Laboratorija za inovacije u kulturnoj baštini Zapadanog Balkana), koji podržava British Council u okviru projekta "Kultura i kreativnost za Zapadni Balkan" (CC4WBs). CC4WBs je projekat finansiran od strane Evropske unije, a koji ima za cilj unaprijeđenje dijaloga na Zapadnom Balkanu kroz jačanje kulturnih i kreativnih sektora radi postizanja povećanog društveno-ekonomskog uticaja. Samit u Kotoru, kao prvo okupljanje u okviru projekta traje od 01. do 04. februara, a detaljna agenda programa može se naći na web stranici festivala, www.kotor.art.

Podijeli na: