Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

22.06.2024
1298

OTVOREN MEĐUNARODNI FESTIVAL FOLKLORA OJ TALASI TALASAJTE - KOTOR 2024

Tekst: Biljana Marković
Foto: Radio Kotor / B.M.

Treći Međunarodni festival folklora pod nazivom “Oj talasi talasajte - Kotor 2024”, u organizaciji Folklornog ansambla “Nikola Đurković”, sinoć je svečano otvoren na Ljetnjoj pozornici.

Pozdravljajući prisutne, predsjednica Skupštine opštine Kotor, Maja Mršulja, poručila je da je Kotor prepoznat po brojnim međunarodnim i domaćim festivalima i odavno pozicioniran na domaćoj i evropskoj mapi kulturnih dešavanja.

„Prije dvije godine dobio je još jedan respektabilan festival – festival folklornih ansambala. Zahvaljujući kotorskom Folklornom ansamblu Nikola Đurković, posvećenosti njihovih članova i dugogodišnjem radu, na našu radost je zaživjelo još jedno važno dešavanje tradicionalne umjetnosti i kulture u našem gradu. Folklor i folklorni ansambli predstavljaju brižne čuvare kulture i tradicije svakog naroda. Njegujući tradicionalne igre i pjesme sa najljepšim ukrasima koje predstavljaju narodne nošnje, oni reprezentuju svoj kraj, grad i državu na domaćoj i međunarodnoj pozornici, a ujedno se povezuju sa drugim kulturama i narodima stvarajući i prenoseći bogatstvo različitosti u vidu tradicionalnih igara i pjesama. Ono što je najvažnije, prenose sve vrijednosti koje folklor baštini na mlađe generacije, kao garanciju trajanja narodne, tradicionalne kulture i umjetnosti“, kazala je Mršulja.

Opština Kotor, najavljuje, i ubuduće će podržavati ovaj festival, zajedno sa ostalim gradskim pokroviteljima.

„Sigurni smo da će festival iz godine u godinu okupljati sve više učesnika iz raznih država, da će oni iz našeg grada ponijeti najljepše uspomene, a mi zajedno uživati u igrama i pjesmama svih naroda. U to ime treći Međunarodni festival folklora Oj talasi, talasajte proglašavam otvorenim“, kazala je Mršulja.

Uslijedio je spektakularan vatromet, nakon čega su se na sceni smjenjivali folkloraši iz Kolumbije, Poljske, Sjeverne Makedonije, Rumunije, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i odabrani ansambli iz Crne Gore.

Nastupilo je ukupno više od 400 učesnika, koji su predstavili dio tradicionalnog kulturnog naslijeđa svojih zemalja.

Večeras u 21 sat na Ljetnjoj pozornici je zajednički koncert ansambala učesnika festivala. U nedjelju 23. juna, od 10 sati, učesnici će se predstaviti mini koncertima na trgovima Starog grada, a od 21 sat će biti priređen zajednički koncert na trgu 21. novembar u Risnu.

Pokrovitelj festivala, koji je na svjetskoj listi festivala folkora “Cioff”- organizacije pri UNESCO-u, je Opštine Kotor i Ministarstvo kulture i medija Crne Gore. Zlatni sponzor Turistička organizacija Kotor, a sponzori “Luka Kotor” i Kulturni centar “Nikola Đurković”.

Podijeli na: