Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

29.06.2024
908

OTVOREN HORSKI FESTIVAL U JEDINSTVU PJESMOM SRCU (29.06.24)

Tekst: Biljana Marković

Foto: Radio Kotor / B.M.
 
Horski festival – jedinstvena manifestacija horske duhovne muzike pod nazivom “U jedinstvu pjesmom srcu”, otvorena je sinoć na Trgu Sv. Luke, uz prisustvo brojne publike među kojom su bili i potpredsjednik Opštine Kotor, Siniša Kovačević, predsjednica Skupštine opštine Kotor, Maja Mršulja i direktor Turističke organizacije Kotor Jovan Ristić.

Nakon nastupa Akademija “Krug” iz Sidneja i “Benđo” iz Melburna, festival je otvorio potpredsjednik Srpskog pjevačkog društva (SPD) „Jedinstvo“ (1839) iz Kotora, Petar Bukilica.

“Evo nas nakon godinu dana na istom mjestu i zadovoljstvo mi je što mogu da vam poželim dobrodošlicu na Drugi horski festival U jedinstvu pjesmom srcu. Prošle godine kada smo organizovali prvi obećali smo da ćemo se truditi da ovakav festival organizujemo svake godine sa ciljem da on, nakon određenog vremena, preraste u jednu lijepu tradiciju, kao što su prerasli u tradicionalne festivale mnogi koji se organizuju u našem gradu. Kao što vidite na dobrom smo putu, uz pomoć naših sponzora kojima ću se zahvaliti, prije svih Opštini Kotor, Sekretarijatu za kulturu, sport i društvene djelatnosti, koji su prepoznali da je kultura najbolji i najvažniji brend ovog grada, Turističkoj organizaciji Kotor, Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini kotorskoj, svim volonterima i članovima SPD Jedinstvo koji su uključeni u organizaciju ovog festivala”, kazao je Bukilica, posebno zahvalivši svim horovima i vokalnim grupama koji su prihvatili poziv da budu učesnici festivala.    

“Nadamo se da ćemo biti dobri domaćini i da će oni iz našeg grada ponijeti samo lijepe uspomene. Uvjeren sam da ćete uživati u večerašnjem programu, a pozivam vas da ispratite i programe u naredna dva festivalska dana”, rekao je Bukilica.

Prve večeri festivala nastupili su SPD „Jedinstvo”, dirigent prof. Mihajlo Lazarević, hor hrama Svetog Save iz Beograda, dirigent dr Katarina Stanković i Kamerni hor Muzičke akademije, Univerziteta u Istočnom Sarajevu dirigent mr Rade Radović.

Nakon završetka nastupa učesnika dirigent “Jedinstva”, prof. Mihajlo Lazarević, je izrazio zadovoljstvo velikim odzivom publike, uz poziv da isprate i preostale programe – večeras, te sjutra kada će učesnicima biti dodijeljene plakete i nagrade.

“Nadamo se da će ovaj horski festival, preći u tradiciju i da ćemo publici, kako domaćoj, tako i turistima, svake godine pružiti poseban ugođaj i novi zvuk u našem gradu”, izjavio je Lazarević za Radio Kotor.

Na pitanje koliko je bila kompleksna sama organizacija festivala, s obzirom na veliki broj učesnika, ističe da su prošle i ove godine imali iste izazove.

“Prošle godine smo probili led, ove je to bilo ipak malo lakše iz razloga što smo već imali to iskustvo. Jeste da je stotinu pjevača ovdje sada na sceni u tri prostora u kojima će se festival održavati, ali Kotor je grad mnogih festivala, tako da i ljudi koje smo uključili u dodatnu organizaciju su veoma iskusni i svojim savjetima i brzom reakcijom pomažu da festival bude kvalitetan”, naveo je on, najavivši da će “Jedinstvo” večeras-druge festivalske večeri, premijerno izvesti dio liturgije Aleksandra Gračaninjova za instrumente i hor, koja je inače komponovana za orkestar, soliste i hor.

“Kada su u pitanju naše buduće aktivnosti, na jesen, tačnije 29. septembra, nas očekuje centralna proslava 185 godina opstajanja našeg društva SPD Jedinstvo, zatim koncerti u Trstu i u Ljubljani i izvedba ove velike liturgije “Domestike”, opus 79 “, saopštio je Lazarević.

Program se nastavlja večeras (subota, 29. Jun) u 21:30, u Crkvi Sv. Nikole i u nedelju 30. juna u 20:30 na Trgu Sv. Luke kada će festival zatvoriti hor „Svetog apostola i jevanđeliste Marka“ iz Podgorice (dirigent mr Ljudmila Radović).

Pokrovitelji manifestacije su Srpsko pjevačko društvo „Jedinstvo“ iz Kotora, Opština Kotor, JU Škola za osnovno i srednje muzičko obrazovanje “Vida Matjan” Kotor, Turistička organizacija (TO) Kotor i Srpska pravoslavna crkvena opština Kotor.

 

 

Podijeli na: