Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

02.09.2022
409

OTVOREN FESTIVAL ETNOLOŠKOG FILMA - RISAN 2022

Prvi Festival etnološkog filma – RISAN 2022 otvoren je sinoć u holu Osnovne škole “Veljko Drobnjaković, u organizaciji NVO ''Medaur'' Risan – Društva za njegovanje kulturne baštine Risna. 

U ime organizatora prisutne je pozdravila Jelena Čečur, koja je istakla da je ovogodišnje izdanje Festivala revijalnog karaktera.

,,Festival je pripremljen na osnovu selekcije filmova, našeg sugrađanina i proslavljenog režisera Vladimira Perovića, bez čijeg angažovanja ovaj Festival ne bi ni postojao. U ime organizatora mu se zahvaljujem na predanom radu i zalaganju čiji je rezultat bogat program od deset filmova reditelja iz osam zemalja i to – Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Australije, Irana i Nepala.

Naši dragi gosti-reditelji, imaće priliku da predstave svoje filmove, stvaralaštvo ali i lični doživljaj filmske umjetnosti”- kazala je Čečur.

Ona dodaje da će organizatori težiti da Festival postane tradicionalan.

,,Ulagaćemo posebne napore kako bi unaprijedili organizaciju Festivala, kroz održavanje predavanja, radionica, seminara, ali i kroz pokretanje inicijativa kako za različita etnološka/antropološka i dokumentarna istraživanja, tako i za filmsko stvaralaštvo i stručno izdavaštvo.  Ono što bih posebno istakla jeste radost što smo kod lokalnog stanovništva probudli želju da budu dio ovog našeg zajedničkog projekta i što imamo drage sugrađane uvijek spremne na podršku i doprinos u skladu sa svojim mogućnostima, kako našem Udruženju tako i ovom Festivalu.  Sva dosadašnja dešavanja u organizaciji NVO ‘’Medaur’’ Risan, pokazali su da duh zajedništva postoji i ljubav prema Risnu živi, ali da ovo mjesto koje je istorijski i turistički biser naše države svakako zaslužuje više zalaganja za njegov razvoj od strane institucija i ustanova kulture ove države”- dodala je Čečur.

Selektor filmova reditelj Vladimir Perović kazao je tom prilikom da Risan kao najstariji grad u Boki, zaslužuje da nastavi svoju “dugovjekovnu razmjenu sa svijetom”.

,,Jedan od vidova razmjene sa “bijelim svijetom” je ovaj Festival - svijet nama, mi svijetu. Da kažem i  zašto festival etnološkog filma… Etnološkog zato što je to nauka koja traži da razumije različite društvene zajednice, posebno manje i posebno starovremenskije i obrasce njihovih kultura. Filma - zato što film kao najuniverzalniji jezik, kroz prepoznatljive slike života, pomaže da dođemo do dubljih uvida u svijet oko nas, da otvorimo svoje umove i srca, da taj svijet poredimo sa nama samima i da kad je drugačiji od nas gledamo s razumjevanjem i saosjećajnošću, da ga prihvatamo, volimo. Od toga smo krenuli, od svijeta, od njegovih naroda, zajednica, grupa, u različitim vremenima, od arhaičnih, arhajskih, pa sve do ovovremenskih. Mi se polako okrećemo i čovjeku kao jedinki, te modelima matricama njegovog ponašanja i njegovih odgovora na svijet u različitim kulturama” - navodi Perović.

Rediteljka filma kojim je otvoren Festival  “Mir svima” Elizabeta Koneska, kazala je da je publika ta koja održava festivale poput ovog, ističući da joj je velika čast “da gostuje u prvom izdanju”.

,,Film je snimljen u centralnom dijelu Makedonije  prije više godina, na mjestu gdje se pravoslavni hrišćani i pripadnici različitih vjerskih grupa u islamu mole u pravoslavnoj crkvi Svetog Nikole, poznatoj i kao Hidir Baba u Makedonskom Brodu”- pojasnila je Koneska.

Osim filma MIR SVIMA, prikazani su i   LU-LU-LU Predraga Todorovića iz Srbije (2019) i DA ZAKITIM MRAMOR CVIJEĆEM Sare Stijović iz Crne Gore (2021).

Danas, drogog dana Festivala,  biće prikazani: SUSRET Reza Majlesiija iz Irana (2017), ZAVJET Mladena Ivanovića iz Crne Gore (2023), POSLEDNJE RABADŽIJE Novaka Knežića iz Bosne i Hercegovine (2018) i MI SMO GLASNICI Davida Fedele iz Australije (2018). Projekcije su planirane u 20 sati u dvorištu palate Ivelić u ulici Gabela, a u slučaju kiše održaće se u holu OŠ “Veljko Drobnjaković”.

Za sjutra u 18 sati u ulici Gabela – dvorištu nekadašnje kuće Bjeladinovića, održaće se predavanje na temu običaja vezanih za organizaciju risanske svadbe, kao i radionica pripreme svadbenih darova – konjestra i gvantijere, kao dio pratećeg programa Festivala. Predavačica je etnološkinja Mileva Pejaković Vujošević. Sjutra, trećeg dana projekcija filmova počinje takođe u 20  časova u dvorištu palate Ivelić a biće prikazani sljedeći filmovi: CIPOVKA Jelene Vukmanović iz Srbije (2018), SAKREŠTAN Luke Klapana iz Hrvatske (2017) i RAŠČARANI BIOSKOP slovenačke režiserke Eve Pivač i režisera Matjaž Pintera iz Nepala. Nakon projekcije slijedi ceremonija zatvaranja i dodjela zahvalnica i prigodnih poklona učesnicima.

Planirano je i gostovanje Festivala za 4. septembar u Morinju, kada će biti prikazana tri filma iz selekcije ovogodišnjeg izdanja Festivala. Inače, gostovanje se organizuje cilju decentralizacije kulturnog programa i namjere da se predložena filmska ostvarenja ponude i publici izvan Risna.

Ovaj projekat finansiran je sredstvima Opštine Kotor kroz Program kulturnih manifestacija za 2022. godinu. 

Tekst i foto: Tamara Vuković

 

Podijeli na: