Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

09.09.2023
1086

OTVOREN 22. FESTIVAL KLAPA U PERASTU

 

XXII Festival klapskog pjevanja otvoren je sinoć na trgu ispred crkve Svetog Nikole u Perastu.

Predsjednica NVO Međunarodni festival klapa Perast Tina Braić Ugrinić, podsjetila je da će ove godine takmičarski karakter zamijeniti tri revijalne večeri, uz nastup dječijih, muških, ženskih i mješoviitih klape iz Hrvatske i Crne Gore.

,,Moram staviti akcenat, na novinu u našem festivalu, a to je veče dječijih klapa. Prošle godine je na teritoriji Crne Gore oformljeno 13 školskih klapa zahvaljujući upornosti, vjeri i posvećenoj misiji našeg bivšeg izvršnog direktora Milana Kovačevića. Voditelji dječijih klapa su bili oduševljeni idejom da napravimo veče dječijih klapa unutar tradicionalnog međunarodnog festivala, ali mnoga djeca u ovom periodu nisu mogla prisustvovati i opravdanih razloga, te se nisu svi usudili prijaviti. Svakako, njegovanje kulturnog naslijeđa kroz promociju dječijeg klapskog pjevanja predstavlja ogromnu nadu za buduće trajanje klapske pjesme i kulturne vrijednosti.

Upravo posebnost ovogodišnjeg susreta klapa je prijateljsko sastajanje koje nije takmičarskog karaktera, već revijalnog, pa je i učesnicima klapa osjećaj opušteniji i neposredniji u kontaktu sa publikom“, istiće Braić Ugrinić.

Kako dodaje njegovanje kulturne baštine, istrajnost, vječitu inspiraciju i snagu za pogled naprijed, pruža barkoni Perast.

,,Često nama iz organizacije zamijeraju što nismo profesionalci u nekom formalnom vidu, već se pojavljujemo kao entuzijasti, istinski ljubitelji klape, Perasta, tradicije. Ja to ne vidim kao manu, čak naprotiv. Danas je sve manje onih koji nešto rade srcem, ali razumijem da to većina ne može shvatiti. Mi osjećamo odgovornost da se klapskom pjesmom kao i pismenom svjedodžbom ispjevanog-almanahom, odužimo Perastu i Boki koji predstavljaju ogromno istorijsko, kulturno, materijalno i nematerijalno blago koje prvenstveno naslijeđeno i kao takvo predato nama da ga čuvamo i ne skrnavimo kao što je već slučaj sa nekim običajima“, navodi Braić Ugrinić.

Nakon svečanog otvaranja Festivala, publici su se predstavile dječije klape: Perle (Kolašin), Margarita Bianca (Bijelo Polje), Fortuna (Kotor), Canticum Angelorum (Zagreb), Zaveslaj (Šibenik) i Nonet (Tivat).

Gosti večeri bili su učenici/ce muzičkih škola iz Kotora i Tivta: Vjera Radulović, Anja Miljenović, Dražen Fažo, Irina Bulajić i Teodora Drakul.

Program je vodila Dolores Fabian.

Večeras, druge festivalske večeri, takođe u 20 sati, publiku i ljubitelje klapskog pjevanja će zabavljati klape: Bellezza (Tivat), Štiglići i Camerton (Podgorica), Maris i Bisernice Boke (Kotor), Delmati (Solin), Merla (Dugopolje), Važilica (Cavtat) i Mindula (Čiovo).

Festival klapa u Perastu se održava pod pokroviteljstvom Opštine Kotor i Turističke organizacije Kotor.

 

Tekst i foto: Tamara Vuković

 

Podijeli na: