Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

12.09.2020
1642

OTVOREN 19. FESTIVAL KLAPA PERAST

Ovogodišnji 19. Međunarodni festival klapa Perast otvoren je sinoć na pjaci ispred crkve Svetog Nikole u Perastu, programom „Klapska baština MFK Perast- omaž zaslužnima“.

U pitanju je cjeloviti klapski program sa pjesmama: Borislava Tamindžića, Vicka Nikolića i Nikole Gregovića.

U ime Festivala klapa prisutnima se obratila Tina Brajić Ugrinić, koja je podsjetivši da je brojne aktivnosti ovog Festivala omela pandemija koronavirusa, zahvalila svima koji su uprkos otežanim uslovima došli da podrže klapsku noć.

,, Ove godine smo uprkos situaciji pripremili dvije klapske večeri, koje će razbiti ovogodišnju monotoniju življenja i ograničenih kulturnih dešavanja. Festival ove godine broj 19. godina postojanja, planiranim programom smo u januaru mjesecu uspješno realizovali seminar za domaće klape, uspjeli smo organizovati i osmomartovski koncert koji je održan kafani Dojmi. Zbog novonastale situacije ove godine nismo bili u mogućnosti prirediti koncert 15. maja na zavjeti dan, niti 22. jula povodom Fašinade u Perastu. Kako je osnovni program Festivala afirmacija klapske pjesme ostvarili smo ga ove godine i publikovanjem almanaha Lirca kojem je ovo osma godina izlaženja”, kazala je Brajić Ugrinić.

Festival je otvorila sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Marina Dulović.

,, Uprkos ograničenjima uslijed poznatih okolnosti, uspjeli smo da nastavimo tradiciju i organizujemo ovaj 19. po redu Međunarodni festival klapa. Zahvaljujući bogatom kulturnom nasljeđu kao i brojnim umjetničkim programima Kotor ima posebno mjesto na crnogorskoj kulturnoj  mapi. Perast, biser u srcu Boke, grad bogate prošlosti, daje svoj doprinos i u ovom vremenu, posebno nastoji da očuva kulturnu baštinu svojih predaka. Međunarodni festival klapa koji u ovom čarobnom ambijentu slavi 19. ljeto značajno doprinosi njegovanju i afirmacije izvorne klapske pjesme”, poručila je Dulović.

Direktor Festivala Mikan Kovačević je istakao da zbog ograničenog broja publike, ove godine program obje večeri, zainteresovani mogu pratiti uživo putem Youtube kanala i društvenih mreža.

,,Četrdesetak klapa koje su se sa velikom radošću i velikim iščekivanjem, da će ponovo doći u Perast, su se prijavile na naš konkurs, prvo onaj u martu, zatim i na onom u junu mjescu. Nažalost, više klapa je u posjednjih 20 dana otkazalo dolazak. Prošle godine u oktobru kada smo pravili program za ovu godinu, bilo je predviđeno da Festival traje četiri dana. Trebalo je da završna noć bude posvečena Nikoli Gregoviću. Prva noć je trebala da ima dva programa posvećena Borislavu Tamindžiću i Vicko Nikoliću, kao i jedna takmičarsku veće. Bio je planiran zaista bogat program ali okolnosti koje su zahvatile cijeli svijet su nas navele da odstupimo od planiranog”, naglasio je Kovačević.

Tokom večeri nastupile su klape: Alata, Assa Voce, Štiglići, Maris i Karmpana, kao i mandolinski orkerstar Nocturno i sastav Škuribanda.

Program je vodila Karolina Radulović.

Večeras je će biti održano drugo veče Festivala sa takmičarskim programom od 20 sati, uz nastup ženskih  i muških klapa. Predviđen je i  revijalni nastup “Marinera” i klapa učesnica.

Podijeli na: