Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

12.02.2020
883

OMLADINSKI CENTAR RADIĆE U OKVIRU JU KULTURNI CENTAR

Kotor će uskoro dobiti Omladinski centar, najavila je gostujući u emisiji „Katareo“ Radio Kotora Tatjanja Miljenović, direktorica JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor. 

„Ova ustanova kulture, shodno Lokalnom planu akcije za mlade Opštine Kotor, aktivno radi sa djecom. Mi smo negdje i nosioci tog projekta tako da će Omladinski centar i u našim prostorijama. Iste te prostorije već koristimo za razne aktivnosti, poput: radionice slikarstva, kineskog jezika, stripa. Djeci je to jako interesantno i ima puno odziva. Najmlađi vole da se bave kreativnim radom. Uključiti ih u tako nešto i skloniti ih sa ulice, glavna je ideja nas u Kulturnom centru“, ocjenjuje Miljenović, navodeći da će ubuduće galeriju Centra koristiti i za pomenute radionice. 

Namjera je, dodaje Miljenović, da se ono što je sa djecom odrađeno u radionicama prezentuje, ne samo roditeljima, već i široj publici. 

Omladinski centar bi trebalo da bude otvoren u naredna tri do četiri mjeseca. 

Miljenović očekuje i značajniju valorizaciju od dolaska preko 500 brodova godišnje u Kotor, kao i od porasta broja noćenja. 

Za veliki potencijal Ljetnje pozornice, mišljenja je da nije sasvim iskorišten. 

„Namjera nam je da aktiviramo Ljetnju pozornicu, makar u muzičkom segmentu i da dešavanja budu u vrijeme kada su turisti još uvijek u gradu“, navodi Miljenović. 

Od značajnijih koncerata podsjeća na one poput gitariste Omara Torezza koji je nastupio u muzičkoj Sali Centra. 

„Odziv je bio jako veliki, tako da smo uvidjeli da smo pogriješili što nismo organizovali koncert u velikoj sali“, ističe Miljenović. 

Kada su u pitanju kulturna dešavanja u gradu smatra da je potrebno obaviti istraživanje i oslušnuti što se građanima i građankama Kotora najviše sviđa. 

„Sve se mijenja. Nije više kako je bilo nekada. Sada je i struktura publike drugačija. Kada su u pitanju koncerti gdje jezik nije presudan, ako publika ne razumije tekst, svakako

će razumijeti muziku. Moramo ponudi nešto i posjetiocima koji su dio izletničkog turizma, čega je u stvari i najviše“, priča Miljenović, najavljujući mnogobrojne aktivnosti Kulturnog centra kroz izložbe, predstave i koncerte. 

Uskoro se očekuje i pozorišna predstava „Zidanje Skadra“ u produkciji JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor. 

Premijera je u aprilu na Lutvid festivalu u Bijeljini. 

„To je naš proizvod koji možemo plasirati na tržištu. Ne očekujemo velike  benefite u finansijskom smislu, ali svakako je to iskorak i idemo dalje. Nakon toga ćemo imati i ambicioznije projekte“, ocjenjuje Miljenović. 

Kao najveću mogućnost napredovanja Kulturnog centra, Miljenović vidi kroz ulaganje u tehniku kina „Boka“. 

„Međutim, ulaganja nemaju smisla dok se ne sredi krov. Pod uslovom da se krov sredi recimo na proljeće, idealno bi bilo ući u neko partnestvo i obezbijediti, kao što je i tivatski kino uradio, kupovinu novog projektora koji, u stvari, dovodi posjetioce u kino“, kazala je Miljenović istakavši i značaj  ulaganja u infrastrukturu, kupovinu ostale tehnike, opravke.

 

Uprava kina posvećena je da na repertoaru budu kvalitetni filmovi.

 „Uglavnom su to filmovi koji su starijeg datuma, već viđeni, bili na televiziji i onda nema velikog interesovanja. Ali čim se dovede novi, kao što je recimo bila projekcija filma „Grudi“, odmah je sala puna. Zato smatram da kupovina projektora predstavlja najbolju razvojnu šansu i to nam je prioritet ove godine. Da damo sve od sebe kako bi realizovali nabavku novog projektora“, ocjenjuje Miljenović.

 Ukazuje i na značaj raznolike kulturne ponude. 

„Svako kulturno dešavanje ima svoju publiku. I avangardne predstave, isto kao i popularne, koje su nekada možda i diskutabilnog kvaliteta, imaju svoju publiku. Isto tako džez treba biti zastuljen jednako kao i klasika, zatim i narodna muzika, ako je to sa ukusom naravno. Ne govorimo o novokomponovanoj muzici i šundu, već o kvalitetnoj muzici. Kroz praksu se pokazalo da su ljudi željni takvih dešavanja. Apsolutni hit kod nas su večeri poput onih uz nastupe folklornih ansambala. Nikola Đurković pogotovo ima sjajne rezultate. Takođe, tu su i guslarske večeri za koje se uvijek traži karta više. Praksa kaže da svako od tih dešavanja ima svoju publiku. Treba ponuditi širinu, ali uvijek insistiram na kvalitetu. Mislim da Centar za kulturu može sve to dosta dobro objediniti“, kaže Miljenović. 

Kotor je, kaže dalje „adresu za kulturu“. 

„Cetinje je prijestonica Crne Gore i ima veliku istoriju, tradiciju, ali Kotor je grad Uneskoa, grad kulture. Arhiv iz 14. vijeka dosta govori o tome. Međutim, u ljetnjem periodu nekada imamo čak i previše dešavanja“, kaže Miljenović ističući reprezentativne programe festivala KotoArt, navodeći da je i u zimskom periodu godine Kulturni centar „Nikola Đurković“ nosilac kulturnog života grada. 

„Mislim da imamo prostora za dalji rast. Želimo da kotorski Kulturni centar ponovo bude prepoznat kao krovna institucija kulture u ovom dijelu zemlje. Radićemo upravo na tome da mu se taj primat i vrati. Otvoreni smo uvijek za dogovor. Moja vrata su uvijek svima širom otvorena. Pozivam ljude koji imaju interesantne ideje i koji misle da su te primjenjive i bitne za kulturu Boke i Crne Gore, da se jave“, poručila je Miljenović.

Podijeli na: