Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

29.08.2024
177

OMAŽOM KOMPOZITORU SERGEJU KUSEVICKOM ZATVOREN XV FESTIVAL GUDAČA

Koncertom kamerne muzike sinoć je u Koncertnoj sali muzičke škole „Vida Matjan“, crkvi sv Duha, zatvoreno ovogodišnje izdanje XV Festivala gudača – Perast 2024.

Nastupili su Bojan Martinović-klavir, Petar Garić- klarinet, Nadica Simović- oboa, Zoran Zakrajšek- kontrabas , Uroš Lapčević – viola i Vujadin Krivokapić- violina, te izveli djela Prokofjeva, Nilsena i Kusevickog.

Umjetnička direktorka Festivala, Marina Dulović, u ime Nevladine organizacije "Bocche di Cattaro"  pozdravila je prisutne, posebno Tatjanu Kriještorac, sekretarku Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti, koja je formalno i zatvorila ovogodišnje izdanje.

Kako je Dulović istakla Festival gudača ostaje otvoren sa svojom prvobitnom fizionomijom od samog osnivanja 2009. godine, a to su: klasična muzika, edukacija muzičke publike, edukacija mladih nada i talenata, kao i unaprijeđenje ukupne kulturne i turističke ponude Boke Kotorske i Crne Gore.

“Večeras završavamo naš koncertni dio, žive muzike, koncertnim nastupom crnogorskih muzičara. Ovaj koncert je omaž ruskom dirigentu, kompozitoru i kontrabasisti Sergeju Kusevickom, sa kojim obilježavamo 100 godina od njegovog rođenja. Takođe, imamo još jednu specifičnost za večeras. To je posljednje djelo Sergeja Prokofjeva, Quintet u G molu, op39 nastalo 1924. godine. Večeras će se premijerno izvesti u Crnoj Gori”, navela je Dulović.

Zahvalila se Opštini Kotor koja je po njenim riječima prepoznala značaj Festivala  gudača od samog početka, Ministarstvu kulture Crne Gore, Turističkoj organizaciji (TO) Kotor, ŠOSMO “Vida Matjan”, Kotorskoj biskupiji, Župskom uredu u Perastu, medijskom sponzoru Radio Kotoru i ostalim prijateljima ove manifestacije.

Tatjana Kriještorac je pozdravila prisutne u ime Opštine Kotor i opštinskog Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti.

“Naš grad, osim što ga krasi izuzetna ljepota u koju smo svi zaljubljeni, je grad bogatog kulturnog nasljeđa, ali i bogatog kulturnog stvaralaštva. Može se reći da je i grad festivala od kojih su mnogi muzički festivali. U jakoj konkurenciji zaista kvalitetnih muzičkih festivala, nije bilo lako isprofilisati i trajati 15 godina. Zbog toga od srca čestitam NVO ,,Bocche di Cattaro” i gospođi Marini Dulović, njenoj nepresušnoj energiji i istrajnosti”, kazala je Kriještorac.

Posebno je naglasila značaj ovog Festivala u radu sa mladim talentima, na njihovom usavršavanju i obrazovanju.

“Večeras sam pozvana da zatvorim Festival gudača. Možda će biti prikladnije da to ne uradim ja, već da se Festival završi onako kako je i počeo – muzikom”, kazala je Kriještorac.

Ovogodišnje izdanje XV Festivala gudača, koji ima međunarodni karakter,  pratilo je ukupno sedam koncerata, seminari za gudačke instrumente i edukativni programi.

Tekst: Nataša Jotić

Foto: Radio Kotor/N.J.

Podijeli na: