Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

22.10.2023
702

OJU MUZEJI ZADOVOLJNI POSJEĆENOŠĆU, USKORO NOVA KNJIGA ZA DJECU (AUDIO)

U Opštinskoj javnoj ustanovi (OJU) “Muzeji” Kotor zadovoljni su posjećenošću ove godine. Prema riječima direktorke Dušice Ivetić, najveću posjećenost bilježe Rimski mozaici u Risnu i Muzej grada Perasta.

“Po brojkama slično je prethodnoj godini. Kotor, nažalost, i dalje nema Muzej grada Kotora, tako da je i samim tim posjećenost manja jer su to tri jedinice koje su nedefinisane u samom prostoru grada. Nadam se da ćemo uskoro imati priliku da Kotor dobije ustanovu Muzej grada Kotora, gdje bismo imali mogućnost da smjestimo predmete od neprocjenjivog značaja, kao što su predmeti Mala i Velika gruda koji za sada nemaju adekvatan prostor da budu izloženi i prikazani publici” – kaže Ivetić.

OJU “Muzeji” su na sebe posebno skrenuli pažnju izdavačkom djelatnošću koja im je, između ostalog, pribavila značajne nagrade. Nakon knjiga “Kotorske legendice”, “Kotorske pričice o nasljeđu”, “Korak po korak muzej”, “Muzeji” nastavljaju sa izdavaštvom.

“Planiramo malu ediciju koja bi objedinila sva izdanja.

U posljednjih par decenija muzej više nije samo ustanova koja čuva i povremeno otvara svoja vrata, muzeji promovišu vrijednosti, kulturno nasljeđe, pokušavaju da utiču na društvo kroz razne aktivnosti, promovišu i interpretiraju svoje zbirke. Naše dječje edicije nastaju upravo sa tim ciljem - da se kulturno nasljeđe sačuva, ali i da se prilagodi jeziku bliskom djeci, kroz ilustracije i tekstove koji su prilagođeni različitim uzrastima” – ističe Ivetić.

Putem dječijih knjiga uče i odrasli.

“Saznaju nove stvari o gradu, pogotovo kroz Kotorske pričice o nasljeđu. I vlada veliko interesovanje za knjige. Ove godine su Kotorske legendice bile motiv Kotorskog festivala pozorišta za djecu. Nastavljamo u tom pravcu” – navodi Ivetić.

Povodom obilježavanja Dana opštine Kotor biće promovisano još jedno izdanje OJU “Muzeji” Kotor.

“Radi se o vrsti kreativnog bloka. Naziva se Skiciraj grad, gdje će djeca biti pozvana da kroz interakciju, kreativno i oslobođeno bilo kakvih oblika nametnutih od strane odraslih, predstave kako oni doživljavaju svoje kulturno nasljeđe, svoj grad, različite elemente nematerijalne kulturne baštine” – objašnjava Ivetić.

Opširnije u emisiji "Katareo".

 

Tekst: Irena Mačić

Foto: OJU “Muzeji” Kotor

Podijeli na: