Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

02.04.2021
762

OGRANKU MH U BOKI KOTORSKOJ PRIZNANJA ZA KNJIGU PRIČE SA PRČANJA ŽELJKA BRGULJANA

Na Skupštini Matice hrvatske (MH), koja je zbog epidemije covid-a 19 održana preko zoom platforme 27.marta 2021.godine, tradicionalno su dodijeljena priznanja ograncima Matice hrvatske (u Hrvatskoj i inostranstvu djeluje 130 ogranaka MH) za njihovu izdavačku djelatnost. Predsjednik Matice hrvatske Stipe Botica je u ime predsjedništva dodijelio sedam zlatnih i sedam srebrnih povelja. Tom prilikom je naglasio da se u izdanjima ogranaka, kao nezamjenjivim kulturnim sadržajima cjeline hrvatske kulture, ogleda snaga koju treba poštovati, podržavati i unapređivati.

Priznanje koje je Ogranku MH u Boki kotorskoj pripalo u konkurenciji 150 naslova, koliko je publikovano u prošloj godini, je za nas bilo iznenađenje, iako je knjiga Željka Brguljana zavrijedila iz više razloga. To je knjiga sjećanja na Prčanj iz vremena autorovog djetinjstva i u posljednjem trenutku uhvaćena i zabilježena nestajuća autentičnost duha i atmosfere ovog bokeljskog mjesta, sa nekada većinskim stanovnicima hrvatske nacionalnosti. Taj niz autentičnih priča gdje su akteri ličnosti iz starosjedilačkih porodica, obojena specifičnim mentaliteskim osobinama i sa dobronamjernim humorom je dato kao istinito preživljeno iskustvo njenog autora, koji najbolje poznaje i oslikava sredinu iz koje je ponikao i kojoj se stalno vraća u svojim knjigama, slikama, pjesmama... Knjiga odiše patinom odlazećeg vremena, sa prigodnim porodičnim fotografijama i vizurama Prčanja iz druge polovine XX vijeka. Nadahnuti tekst predgovora je iz pera pok. Tonka Maroevića. Grafički dizajner Mario Aničić je prepoznao atmosferu „malog mista“ i uspješno likovno uobličio . Zato smatram da priznanje Ogranku MH u Boki kotorskoj kao izdavaču, je priznanje autoru i svima koji su doprinijeli ovom originalnom književnom izdanju.

Zasluga našeg Ogranka što smo prepoznali vrijednost i uprkos činjenici da projekat kojim smo konkurisali za finansijsku potporu za objavljivanje knjige “Priče sa Prčanja” nije dobio zeleno svjetlo, ali uz pomoć i razumijevanje prijatelja MH u Boki kotorskoj knjiga je ugledala svjetlo dana. Posebno bih istakla zalaganje štamparije Gud-co iz Perasta da tehnički realizuju zamisli zagrebačkog dizajnera.

Ogrank Matice hrvatske u Boki kotorskoj utemeljen je na Osnivačkoj skupštini 18.07.2017. godine.

Ogranak MH u Boki kotorskoj ima za cilj očuvanje, afirmaciju i promociju kulturnog nasljeđa Hrvata u Boki kotorskoj, što  je u skladu sa misijom  Matice hrvatske iz Zagreba, koja od 1892. godine brine o nacionalnom i kulturnom  identitetu hrvatskog naroda.

Kulturni ambijent Boke kotorske je jedinstven spoj materijalnog i duhovnog nasljeđa u kome je trajno ugrađeno prisustvo i doprinos generacija autohtonih Hrvata. Valorizacija tih kulturno povijesnih zasluga kroz etničke i identitetske osobenosti pojave, ličnosti, svojim djelovanjem želi promovirati Ogranak Matice hrvatske, uz respekt svih kulturnih, nacionalnih i konfesionalnih različitosti. Upravo ta preplitanja čine Boku Kotorsku i njeno kulturno nasljeđe posebnim u korpusu cjelokupnog kulturnog kruga istočne jadranske obale i Mediterana, navodi se u saopštenju koje potpisuje Marija Mihaliček, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Boki kotorskoj.

 

 

 

Podijeli na: