Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

07.10.2023
856

ODRŽANO PREDAVANJE O MANDOLINI POVODOM DJEČIJE NEDJELJE

Povodom obilježavanja Dječije nedjelje, u organizaciji Kulturnog centara “Nikola Đurković” Kotor, Gradske biblioteke i čitaonice, juče je u popodnevnim satima u čitaonici Biblioteke održan razgovor o mandolini sa članovima VIS “Škuribanda” iz Kotora.
Mandolinu je predstavio Petar Bukilica.

,,Ovo je nacionalni instrument juga Italije, a najviše se svira u Napulju i postoji poseban oblik - napolitanska mandolina, koja je kruškolikog oblika. Pljosnata mandolina se naziva i portugalskom i više se svira zbog toga što je lakša za držati, dok se kod koncertnih verzija najviše koristi napolitanska, jer se u tom slučaju sjedi prekrštenih nogu, pa je lakše ovaj instrument postaviti u željeni položaj. Mandolina se sastoji od korpusa ili tijela koje je ujedno i rezonantana kutija, ima zadnju i prednju ploču. Zadnja ploča služi da formira oblike rezonantne kutije, dok prednja rezonira, ima otvor koji služi za odušak tona. Zato tokom sviranja nije dobro da se prekriva ta rupa, jer u tom slučaju zagušujemo zvuk i mandolina će nam biti mnogo tiša. Na rezonantnu kutiju je spojen vrat na kojem su utisnuti metalni pragovi, koji služe za povećavanje osnovnog tona, kada sviramo na nekoj žici”, objasnio je Bukilica.

O nastanku vokalno-instrumentalnog sastava “Škuribanda”, govorio je Nenad Meštrović.

,,Svi mi smo svirali gitaru u klasi profesora Nikole Gregovića. On je prepoznao kod nas potencijal i učinio da uporedo sviramo i mandolinu orkerstru Nokturno, koju je on formirao. Kako taj orkestar nije postojao dugo, mi smo odlučili da pokušamo da napravimo sastav i održimo mandolinu, pa je tako prije 13 godina nastao ovaj sastav. Nastupamo na različitim događajima u gradu i okolini, uglavnom pred domaćom publikom, mada na repertoaru imamo i neke napolitanske pjesme, kao i naše obrade evergrin muzike, pa nas i stranci sa uživanjem slušaju. Pokušali smo da napravimo širi sastav sa kojim smo i nastuplili prilikom obilježavanja godišnjice smrti našeg profesora Gregovića, ali mnogi od njih su pomorci i nisu stalno tu ”, kaže Meštrović.

Prisutna djeca imala su brojna pitanja o mandolini, načinu sviranja, kao i o repertoaru VIS “Škuribanda”.

Moderatorka programa bila je bibliotekarka Jelena Vukasović.
 
Tekst i foto: Tamara Vuković

Podijeli na: