Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

24.09.2024
492

ODRŽANO PREDAVANJE LENKE BLEHOVE ČELEBIĆ O ŽENAMA SREDNJOVJEKOVNOG KOTORA

Predavanje „Bilješke o ženama srednjovjekovnog Kotora“ , istoričarke umjetnosti i filološkinje dr Lenke Blehove Čelebić, u organizaciji Opštinske javne ustanove (OJU) “Muzeji” Kotor, održano je sinoć u Galeriji solidarnosti u Starom gradu.

Dobrodošlicu prisutnima poželjela je ispred organizatora Jelena Vukasović i tom prilikom najavila novi projekat Muzeja sa Blehovom Čelebić koji je u nastajanju.

Dr Lenka Blehova Čelebić posljednjih godina radi na Istorijskom institutu Akademije nauka Češke Republike.

“Sigurno vam je poznato da je današnja istorijska nauka usresređena ne više samo na bitke, državne ugovore između zaraćenih strana, razne dinastičke događaje, nego upravo na svakodnevnicu. Politička istorija je već popisana. U jednom trenutku je pozivistička istorija suočena sa velikim problemom - da li je to zaista sve što mi možemo da kažemo o prošlosti. To se posebno ticalo srednjeg vijeka koji je kamen temeljac današnjeg postojanja i društva.

Živimo u gradovima koji imaju srednjevjekovna jezgra i čije obrazovanje se temelji na srednjevjekovnim dostignućima” - ističe Blehova Čelebić. 

Proučavanje srednjeg vijeka je, kaže, veoma važno jer medievalistika, nauka o srednjem vijeku, uključuje više polja istraživanja. 

“Ne temelji se samo na pisanim izvorima, nego i na arheologiji, muzikologiji, istoriji umjetnosti, istoriji crkve, istoriji privrede i drugim ograncima nauke.

Pisani izvori su nešto što treba potvrđivati i potkrijepiti saznanjem upravo ovih ostalih specijalizacija” - navodi Blehova Čelebić.

Između ostalog, ona je govorila o kućnom nasilju, životu plemkinja, ali i sluškinja, zatim dojilja, udaji i mirazu, te pod kojim okolnostima su brakovi mogli biti raskinuti.

“Danas je primjena kućnog nasilja nešto što je za osudu i može da vodi pravo u zatvor. U srednjem vijeku je bilo sasvim normalno da se muškarac iživljava nad ženom. Maksimum čemu se žena mogla nadati jeste da muža neko opomene” - objašnjava Blehova Čelebić.

Navodi da u katoličkoj sredini razvod nije bio moguć, osim ako se ne utvrdi da brak nije bio konzumiran. 

Vanbračna djeca nisu mogla imati povlastice poput legitimne djece. S obzirom da su se udavale kao jako mlade, žene su često ostajale udovice sa 18 godina. Dešavalo se da od miraza i nasljedstva koje su dobijale, nisu mogle da prežive i da prehrane djecu. 

Predavanju su prisustvovale, između ostalih, sekretarka Sekretarijata za urbanizam, stanovanje i uređenje prostora Jelena Franović i direktorica OJU “Muzeji” Kotor Dušica Ivetić.

Tekst: Irena Mačić Đurić

Foto: Radio Kotor

Podijeli na: