Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

15.12.2022
251

ODRŽANO MUZIČKO-FILMSKO VEČE ROKUMENTARNI DANI

Muzičko-filmsko veče “Rokumentarni Dani 6”, organizovano je večeras u Kotoru, u prostorijama Omladinskog Kluba.

Kako je za Radio Kotor u ime organizatora kazao Tomislav Žugura,  “Rokumentarni dani” se ove godine odvijaju pod sloganom „Osvajanje slobode“.

 ,,Spontano i u posljednji čas smo ove godine organizovali manifestaciju i doveli u Kotor. Do ove godine Rokumentarni dani, koji postoje već pet godina, su se održavali u Podgorici i Nikšiću, a od ove godine i u Mojkovcu i Kotoru. Riječ je o filmskoj manifestaciji koja spaja film i muziku, a ovogodišnji program povezuje tri teme: antiratne poruke, položaj manjina i ženski glas u modernoj muzici i popularnoj kulturi.. Prikazani su dokumentarni fim hrvatske produkcije o kantautorkama na Balkanu “One su tu” , zatim srpsko-njemačka produkcija fim o Romima iz Srbije koji rade u Njemačkoj gdje su izgradili hip-hop karijeru -“ I am what I am” i srpska produkcija “Borderland soundtrack” koji se bavi značajem kulture otpora u na prostorima nekadašnje Jugoslavije iz ugla stavralaca”- kazao je Žegura.

Podsjetimo, Rokumentarni dani 6 su dio projekta “Osvajanje slobode – kulturni korektiv, od individualnog do kolektivnog čina” podržanog kroz program malih grantova. Program predstavlja dio nacionalnog projekta “Dijagnoza i terapija slobode izražavanja, govora mržnje i etničkih tenzija” koji je zajednička inicijativa Instituta za medije Crne Gore, Centra za demokratiju i ljudska prava CEDEM – i Portala Ul-info, usmjerena ka jačanju i zagovaranju slobode izražavanja, suzbijanju govora mržnje i smanjenju etničkih tenzija u Crnoj Gori. Projekat je finansiran od strane Evropske unije kroz Program Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava za Crnu Goru 2020, EIDHR, a kofinansiran je od strane Ministarstva javne uprave Crne Gore. 

Tekst i foto: Tamara Vuković 

Podijeli na: