Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

05.09.2024
441

ODRŽANO KOTORSKO IZDANJE EVROPSKOG UMJETNIČKOG FESTIVALA

“PRIMUS VASELJENA”, crnogorsko izdanje Evropskog umjetničkog festivala „Pesmo moja nisko brojanice“, otvoreno je sinoć u porti crkve Svetog Nikole u Kotoru.

Prema riječima osnivačice festivala Marije Vikotrije, Evropski umjetnički festival traje tokom cijele godine, a tokom 2024. održava se u 20 država i 30 gradova. U Crnoj Gori biće održan u četiri grada.

“Evropski festival je zamišljen potpuno drugačije od svih festivala koji su uobičajeni. Traje tokom cijele godine. Ovo je festival bez kraja jer kad se završi u 2024. godini, počinje cjelogodišnji u 2025. Mi cijele godine imamo umjetničke događaje” - kaže umjetnica.

Navodi da večeras nastupaju u Budvi, sjutra u Podgorici i dan nakon toga u Baru, u organizaciji Udruženja privrednika i umetnika PRIMUS VASELJENA iz Beograda.

“Festival smo započeli u junu mjesecu u Trebinju, učešćem na Vidovdanskim književnim susretima, nastavili smo u Dubrovniku.

Nakon Crne Gore, krajem novembra - početkom decembra planiramo nastupe u Trstu, Beču, Bratislavi. Priključujemo se velikom filmskom festivalu, a onda nastavljamo: Novi Sad, Sombor, Temišvar, Budimpešta” - objašnjava ona.

Ukupno je 30 učesnika u svakom gradu, od čega sedmoro iz Beograda.

U kotorskom izdanju učestvovali su pjesnici Marija Viktorija, Biljana Milivojević, Srđan Leković, Miljan Nikolić, Savka Gudović Parađina, Mile Albijanić slikar i pjesnik, Natalija Đaletić urednica, Sonja Vukčević violinistkinja i Dubravka Ivanović slikarka te vokalni ansambl “Brojanica”.

Vokalni ansambl “Brojanica” je osnovan 2019. godine.

Marija Viktorija se zahvalila pjesnikinji Biljani Milivojević oko pomoći u organizaciji festivala u Kotoru.

“Kada nešto lijepo započnete, ne znate kako će se to razvijati dalje. Ali kada čovjek ima samo dobru volju, a svega drugoga mu nedostaje, te ima ljubav, onda Bog pomaže” - poručuje Milivojević.

Kotorsko izdanje festivala održano je u organizaciji Srpske pravoslavne crkve Kotor.

Tekst: Irena Mačić Đurić

Foto: Radio Kotor

Podijeli na: