Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

14.04.2024
1725

ODRŽANO TRADICIONALNO VEČE BOKELJSKE MORNARICE KOTOR

Tradicionalno Veče Bokeljske mornarice Kotor, održano je sinoć u Poslovnom centru "Vukšić" u Radanovićima. 

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić u uvodnom obraćanju je istakao, da je Bokeljska mornarica jedan od stubova Kotora.

,,Ono što danas grad Kotor predstavlja i po čemu je poznat u cijelom svijetu, to što je dio svjetske civilizacije i pod zaštitom UNESCO-a, predstavlja rezultat onog što je Kotoru donijelo pomorstvo. Kroz ovih 12. vjekova većina tog pomorstva se odvijala kroz Bokeljsku mornaricu, tako da ono što danas cijenimo u našem gradu, nastalo je kao produkt rada upravo Bokeljske mornarice. Zbog toga je grad Kotor danas glavna potpora Bokeljskoj mornarici i ostaće tako i u narednim godinama“, poručio je Jokić.

Dobrodošlicu prisutnima poželio je predsjednik Bokeljske mornarice Kotor, mr Denis Vukašinović.

,,Ova veče je posvećena našoj tradiciji, koju već 12 stoljeća baštinimo. Hvala Vam što ste došli u velikom broju, što podržavate rad Bokeljske mornarice i što nam dajete suport u održavanju tradicije i poboljšavanju rada njenog djelovanja“, kazao je Vukašinović.

Admiral Bokeljske mornarice Kotor Mirko Vičević uručio je zatim poklone- bokeljski zlatovez, predsjedniku Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809 Zagreb, Timoru Šatari i predsjedniku Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809 Split, Luki Perkoviću.

Nakon uvodnih obraćanja uslijedilo je kolo Bokeljske mornarice ispraćeno velikim aplauzom.

U muzičkom programu nastupili su "Dora & Marko" i "All Stars Bend", a priređena je i bogata lutrija, kao i rulet ples.

Između ostalih prisustvovali su i: predsjednica Skupštine opštine Kotor, Maja Mršulja, predsjednik Opštine Tivat, Željko Komnenović, izaslanik predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, Dejan Vukšić, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i veleposlanik u Crnoj Gori, Veselko Grubišić, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković, direktor TO Kotor Jovan Ristić, sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti, Tatijana Kriještorac, župnik Kotorske biskupije don Željko Pasković i drugi.

Program je vodila Dora Štampić.

 Tekst i foto: Tamara Vuković

 

Podijeli na: