Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

24.07.2023
833

ODRŽANA ČETVRTA MANIFESTACIJA RIMSKA NOĆ

Protekli vikend u Risnu bio je u znaku Antičkog Rima, održana je dvodnevna, četvrta po redu, manifestacija Rimska noć, u organizaciji Turističke organizacije Kotor (TO). 

Sinoćnji program počeo je na risanskom šetalištu, a završio na pijaci oko ponoći.

Manifestaciju je otvorio direktor TO Kotor, Jovan Ristić.

,,Iz godine u godinu trudimo se da oslikamo mali dio risankog mozaika prošlosti. Ispod temelja kriju se tajne i ostaci civilizacija koje su ovdje živjele, a ovo je prilika da oslikamo barem dio risanske prošlosti. Vjerujem da su se ovakve večeri davno održavale u ovom mjestu, i da su se tadašnji stanovnici Risna, upravo zabavljali na ovakav način. Neka igre počnu”- poručio je Ristić.

Prisutne je u ime TO pozdravila i Emilja Radulović.

,,Manifestacija je zamišljena kao festival Antičkog Risna, koji javnosti približava važnost arheologije u turizmu, te obogaćuje kulturnu i turističku ponudu mjesta. Na temelju iskustava iz regiona, uključili smo sadržaje koji su se pokazali veoma interesantnim, uz nezaobilazno učešće lokalnih umjetnika. Cilj manifestacije je bolje povezivanje sadržaja koji će se razvijati od opuštajućih zabavnih aktivnosti, preko aktivnijeg učenja i upoznavanja svakodnevnice antičke kolonije, pa sve do kulminacije u zabavi i iznenađenju. I ove godine smo se potrudili da uspijemo u namjeri da lokalnom stanovništvu, najmlađima, ali i svim zainteresovanima kroz zabavne i edukativne radionice i aktivnosti približimo kulturno nasljeđe ovog mjesta, kao i važnost arheologije u turizmu”- kazala je Radulović.

Kako je podsjetila, prvi dan manifestacije, kao uvod u priču, u potpunosti je bio posvećen djeci, uz brojne radionice i to: vajarsku u saradnji sa vajarom Ivanom Kapičićem, slikarsko-vajarsku sa Dubravkom Milivojević i kreativnu radionicu punu iznenađenja koju su osmislile Anita Kapetanović i Marija Janjušević.

Brojne aktivnosti bile su priređene i sinoć za različite uzraste. Prisutni su imali priliku da dobiju frizuru iz rimskog doba, ili lice oslikano na razne načine.

NVO “Medival” Kotor predstavila je nekoliko antičkih igara poput vuče konopa, trke u džakovima, prebacivanja obruča i igre koordinacije. Prezentaciju oružja i predavanje o rimskim zanatima održao je Andrija Romoda, a Streličarski klub Kotor prezentovao je vještine streličarstva, u kojima su se mogli oprobati i svi zainteresovani.

Zatim su održane igre gladijatora praćene dolaskom “Dioklecijanove legije” iz Splita, a onda je druženje nastavljeno na risanskoj pijaci, gdje su prisutni mogli uživati  u gladijatorskim borbama i plesu sa sabljama i vatrom koji su izvela “Ujedinjena plemena”.

Tekst i foto: Tamara Vuković

Podijeli na: