Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

17.05.2024
523

ODRŽANA ZAVRŠNA SMOTRA FOLKLORNIH ANSAMBALA CRNE GORE

Nakon prethodne sedmice, kada se u Bijelom Polju, u sklopu Smotri folklornih ansambala Crne Gore okupilo 13 folklornih ansambala, u Kotoru je sinoć održana završna Smotra.

Publici se u Kulturnom centru “Nikola Đurković” predstavilo 7 folklornih ansambala iz Crne Gore. Na taj način se zaokružila najbrojnija manifestacija folkloraša, članova reprezentativnih/prvih ansambala, sa preko 750 učesnika.

Smotre ovakvog tipa, za pomenute ansamble, po prvi put se organizuju u Crnoj Gori, nakon više od 40 godina.

Program je vodila Tea Grgurević.

Veče su otvorili najmlađi polaznici Školice folklora  i Mlađa dječija grupa Folklornog ansambla (FA) “Nikola Đurković” Kotor predstavivši narodne igre primjerene dječijem uzrastu.

Slijedili su ansambli Kulturno umjetničko društvo (KUD) “Kanjoš” iz Budve koji je prikazao Igre iz Crne Gore koreografa Ablah Avdovića , kao i Igre iz Srbije koreografa Branka Markovića, te KUD “Aluminijum” Podgorica sa igrama iz Boke koreografa Vladimira Šoća i Bunjevačkim igrama koreografa Dobrivoja Putnika.

Akademsko kulturno umjetničko društvo (AKUD) “Mirko Srzentić” Podgorica predstavilo se igrom naziva Vrsuta u koreografiji Svetozara Perovića i Gradskim bošnjačkim igrama iz Plava i Gusinja koreografa Ibiša Kujovića , FA “Podgorica” iz Podgorice sa igrom Đerdan Crne Gore čiju koreografiju potpisuje Darko Radulović, KUD “Ilija Kišić” iz Zelenike sa Spletom igara i pjesama crnorečja i Igrama Bosilegraskog krajišta koreografa Milana Radovanovića, te KUD “ Ljubo Božanović” Piperi, Podgorica,  sa igrama Piperska svadba i Đevojačka kletva u scenskoj adaptaciji Nebojše Vukovića.


Smotra je završena igrom Starijeg dječjeg ansambla “Nikola Đurković” Kotor Veselim šopskim igrama čiju je koreografiju osmislio Dragomir Vuković Kljaca.  

Prisutni su sinoć imali priliku premijerno odgledati zvanični spot Međunarodnog festivala folklora "Oj talasi talasajte -Kotor 2024".
 
Organizator Smotri je FA "Nikola Đurković" iz Kotora, sa partnerskom organizacijom NS CIOFF Crne Gore, kao i sa brojnim saradnicima: KC "Nikola Đurković" Kotor, Turistička organizacija (TO) Kotor, CZK Bijelo Polje i KUD "Tekstilac" Bijelo Polje.

Smotre su aktivnosti projekta III Međunarodnog festivala folklora "Oj talasi talasajte -Kotor 2024" koji je finansijski podržan od strane Ministarstva kulture i medija Crne Gore. 
Festival će se realizovati od 20. do 24. juna u Kotoru.

Tekst: Nataša Jotić

Foto: Radio Kotor

 

Podijeli na: