Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

08.10.2021
367

ODRŽANA TEMATSKA RADIONICA POSVEĆENA FESTIVALU SREDINE JESENI

Tematska radionica posvećena ,,Festivalu sredine jeseni" održana je 07. oktobra 2021. godine u press sali Kulturnog centra ,,Nikola Đurković" u okviru programa obilježavanja Dječije nedjelje. Događaj je obilježio početak novog ciklusa edukativno-kreativnih radionica ,,Kineski kroz igru".

Ovaj praznik žetve, punog mjeseca i porodičnog okupljanja (kineski: 中秋节 pinyin: Zhōngqiūjié) je, nakon Kineske Nove godine, drugi najveći tradicionalni kineski festival, koji je ove godine u Kini obilježen 21. septembra, odnosno 15. dana osmog mjeseca lunarnog kalendara. Radionica je bila otvorena za sve zainteresovane osnovce koji su imali priliku da od različitih materijala izradjuju tradicionalne lanterne i ostale predmete kao i likove koji simbolizuju ovaj kineski praznik. Kotorski osnovci su sa velikom pažnjom slušali predavanje praćeno video materijalom, pjesmama i prezentacijom o porijeklu i simbolici ovog praznika, odnosno uporištu koje način njegovog proslavljanja ima u kineskoj kulturi, običajima, tradicionalnoj hrani i piću koja se ovom prilikom priprema, Mjesečevim kolačima, legendi o Cháng'é - boginji mjeseca čiji lik prožima mnoge običaje u vezi sa _Festivalom srednje jeseni_ u Kini. Ovo je takodje bila prilika da se nauči nešto više o ključnim terminima koji su u vezi sa ovim praznikom, načinu čestitanja na kineskom jeziku uz učenje jednostavnijih ključnih karaktera za čije pisanje su polaznici iskazali posebnu zainteresovanost.

Novi ciklus edukativno-kreativnih radionica ,,,Kineski kroz igru" tokom kojeg će osnovci nastaviti sa upoznavanjem kineskog jezika i kulture simbolično započinje za vrijeme kineske ‘zlatne sedmice’ tokom koje se obilježava Nacionalni dan Kine. Radionice organizuju Kulturni centar ,,Nikola Đurković" Kotor, Gradska biblioteka i čitaonica Kotor i Udruženje za promociju sinologije Kotor. Predavačica na radionicama je sinološkinja dr Jelena Stjepčević a održavaju se uz asistenciju bibliotekarske savjetnice Jasmine Bajo.

Radionice su besplatne, otvorene za nove polaznike i održavaće se ponedjeljkom u terminu od 15:30 do 17:00 časova u pres sali Kulturnog centra.

(saopštenje Kulturnog centra)

Podijeli na: