Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

26.01.2021
1144

ODRŽANA SVETOSAVSKA AKADEMIJA

Episkop buenosaireski i južnocentralnoamerički Kirilo juče je u crkvi Svetog Nikole u Kotoru, povodom sjutrašnjeg Savindana - slave kotorskog Srpskog pjevačkog društva Jedinstvo 1839, služio svetu arhijerejsku liturgiju. 

U nastavku liturgije rezan je slavski kolač SPD “Jedinstvo” i služen pomen članovima “Jedinstva” upokojenim u toku prethodne godine. 

Podsjetivši da se prvi srpski arhiepiskop upokojio na jučerašnji dan u Trnovu, vladika je uputio čestitke predsjedniku SPD Jedinstvo Vojinu Lazareviću, dirigentu Mihajlu Lazareviću i članovima hora povodom slave. Pozdravio je zatim prisutne na službi, predsjednicu Skupštine opštine Kotor Maju Mršulju i potpredsjednika opštine Kotor Sinišu Kovačevića. 

Istakavši da je “od princa svjetskoga postao princ tišine”, vladika Kirilo je kazao da se u besjedama sv. Savi rijetko naglašavala njegova asketska crta. 

“Upravo je u tome tajna sv. Save i svih velikih ljudi Crkve, a samim tim i njihovih naroda. Upravo je u toj tišini sila i snaga tih ljudi. U tom stajanju i traženju Boga u postu i molitivi”, kazao je vladika Kirilo, podsjetivši i na brojne isposnice koje je oformio na Svetoj Gori, Studenici i Mileševu. 

Član uprave Jedinstva Dragan Đurčić je podsjetio na 18 decenija tradicije i svetosavskih akademija, ali i na činjeniocu da je ove godine zbog pandemije svečanost održana “on-line”. Snimak je dostupan na linku  https://mitropolija.com/2021/01/25/najava-svetosavska-akademija-kotor-video/

“Danas smo spomenuli sve naše članove koje je 2020. godina po pozivu Gospodnjem ostavila bez nas. Mi smo se na svoj način odužili našim precima, a  taj sjajan buket danas pjeva sa horom anđela i svih bestjelesnih sila pred Gospodom u slavu Božju, moleći se za Srpsko pjevačko društvo Jedinstvo i opominjući nas da “Jedino u Jedinstvu i s Jedinstvom svem u susret smjemo poć”, kazao je Đurčić. 

On je podsjetio da Jedinstvo 18 decenija slavi sv. Savu. 

“Od 1863. zvanično ga je proglasio za zaštitnika, kada je nastala i takozvana kotorska himna Sv. Savi “O srpska mlada nevina čeda”, čije je riječi napisao proto Jovo Sundačić, tada sekretar SPD Jedinstvo, a nakon 1871. sekretar Knjaza Nikole prvog Petrovića. Ova himna je preko 30 g. starija od Mokranjčeve i mnogi muzikolozi kažu da je najstarija svetosavska himna”, rekao je Đurčić. 

Naglasio je da je i "u godinama, kada su prvo Francuzi, a onda i Austrijanci, zabranili ingerenciju cetinjskim mitropolitima nad pravoslavcima u Boki, Jedinstvo bilo u jedinstvu sa Cetinjskom mitropolijom". 

Dirigent hora Mihajlo Lazarević je rekao da će Srpski horski savez ove godine štampati Zbornik posvećen sv. Savi i sv. Simeonu. 

“Tim povodom Jedinstvo je ustupilo partituru “O srpska mlada nevina čeda” i “Uskliknimo s ljubavlju svetitelju Savi”, arhiepiskopa bokokotorskog Vladimira Boberića. 

Prigodne poklone vladici Kirilu uručio je predsjednik Srpskog pjevačkog društva Jedinstvo Vojin Lazarević.

(Foto - Andrea Ševaljević)

Podijeli na: