Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

23.04.2024
572

ODRŽANA RADIONICA POSVEĆENA ROMANU “KUMBORSKI VJAĐ”

Tekst: Biljana Marković
Foto: Radio Kotor / B.M.

Povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava - 23. aprila, JU Kulturni centar „Nikola Đurković“/ Gradska biblioteka i čitaonica Kotor danas je organizovala radionicu posvećenu romanu “Kumborski vjađ”, autorke Bosiljke Pušić.

U ime Gradske biblioteke i čitaonice (GBČ) Kotor prisutne učenike i njihove profesore pozdravila je bibliotekarska savjetnica Jelena Vukasović, podsjetivši da se svake godine u cilju promovisanja bibliotečke djelatnosti, čitanja i pisanja organizuje druženje sa piscem.

Tako je prije sedam dana organizovano druženje sa Balšom Brkovićem koji je promovisao svoj poznati roman “Aurora”.
Danas su, kazala je, snage udružile učenice Osnovne škole (OŠ) “Njegoš” i njihova mentorka, profesorica Milena Kelemen i rukovoditeljka GBČ Kotor Marija Starčević.
“Šta nas je povezalo - opet knjiga. Želja nam je bila da vam predstavimo roman Kumborski vjađ koji je veoma zanimljiv”, kazala je Vukasović.
Prezentaciju romana pripremile su učenice 9. razreda OŠ “Njegoš” Nina Đuković, Sofia Manojlović, Ksenija Dubravčević i Jelena Đurašević. Najprije su predstavile biografiju autorke knjige koja je rođena u Ćupriji, a školovala se u Jagodini i u Beogradu.
Završila je studije književnosti, a radila u Herceg Novom kao profesorica. Kasnije objavljuje poeziju u raznim književnim časopisima. Takođe piše kratke priče i zbirke pripovjedaka.
Objavila je nekoliko romana piše i knjige za djecu, među kojima je “Kumborski vjađ”. Dobitnica je mnogih književnih nagrada.
Kako je sama autorka Bosiljaka Pušić navodila “Kumborski vjađ” je istinita priča o nekadašnjem Kumboru.
“U njoj je ispričano djetinjstvo njegog pokojnog supruga Ilije Pušića. On ih je godinama zabavljao pričajući im kako je odrastao i razne vragolije kada je postao đak. Nekada bi se smijali do suza, a nekada bi se zamislili, pa čak i rastužili. Kada su prošle mnoge godine shvatila je da Kumbor kakav je bio 50-tih godina prošlog vijeka, više ne postoji. Zato je odlučila da zapiše kako je nekada izgledao da bi potomci to znali”, čulo se, između ostalog, tokom prezentacije.  
Učenice su zatim u kratkim crtama predstavile Kumbor nekada i sada, ali i porodično stablo Ilije Pušića. Kako su istakle, vrijeme radnje u romanu  dešava se u Kumboru, Mostaru, Zeleniki i Herceg Novom, a predstavile su i likove u knjizi.
Kroz čitanje odlomka i inerakciju sa prisutnim učenicima, pojašnjavale su značenja bokeških izraza koje je autorka koristila u svom djelu.
Obratila se i rukovoditeljka Gradske biblioteke i čitaonice Kotor Marija Starčević ističući da nije slučajno što je 23. april odabran za Svjetski dan knjige i autorskih prava.
“Budući da se taj datum vezuje za smrt dvojice velikana svjetske kniževnosti, Migela De Servantesa i Vilijama Šekspira. Upravo taj simbolični datum nam služi da se svake godine prisjetimo i podsjetimo o značaju knjiga u našim životima”, poručila je ona.
Autorsko pravo je, objašnjava, ono pravo koje uživaju stvaraoci naučnog, umjetničkog i književnog djela, a koje im daje isključivo pravo korišćenja ili odobravanje drugima da koriste njihovo djelo.
Govoreći o romanu, između ostalog, je kazala da je imala čast da je lično poznaje Bosiljku Pušić koja je lani preminula. Bila je bila svestrana knjževnica koja je, kaže, u kniževne krugove ušla kao pjesnikinja.
“Njene prve zbirke koje je objavila zapravo označavaju početak savremenog ženskog književnog staralaštva u Crnoj goru”, konstatovala je Starčević.  
Povodom Svjetskog dana knjige, Gradska biblioteka i čitaonica Kotor danas je svim zainteresovanim poklonila besplatnu godišnju članarinu. 

 

Podijeli na: