Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

12.08.2020
798

ODRŽANA RADIONICA POD NAZIVOM DAN MLADIH – DAN BUDUĆNOSTI

U okviru programa proslave Dana mladih, danas je u  crkvi Svetog Pavla održano predavanje i prezentacija pod nazivom ,,Dan mladih - dan  budućnosti” ,u organizaciji Sekretarijata i NVO Centar za omladinsku edukaciju, NVO CAZAS, NVO Koltrina.

Ispred NVO Koltrina  obratio se Aleksandar Kaluđerović koji je istakao da je ovaj projekat je dio aktivnosti na polju kulturne rute koji organizuje NVO Koltrina iz Kotora i NVO Centar za omladinsku edukaciju iz Podgorice.

Prisutne je ispred Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti pozdravila Madalena Martinović, podsjetivši da se danas obilježava Dan mladih koji je rezolucijom Ujedinjenih nacija proglašen 1999.dodine.

,, Ove godine smo pripremiili bogat kulturno-umjetnički program, koji je počeo u ponedjeljak sa nastupom plesne grupe Somos cubanos. U našem sekretarijatu se sprovodi omladinska politika, u januaru smo usvojili Lokalni akcioni plan za mlade. Do sada je održano više aktivnosti ali ne onoliko koliko smo planirali pošto je naše aktivnosti odložila situacija izazvana koronavirusom. Zbog zabrane okupljanja nismo mogli da održavamo radionice za mlade tako da smo neke progerame organizovali i online”, rekla je Martinović.

Koordinatorka projektnih aktivnosti u NVO CAZAS Sanja Šišović je kazala da Dan mladih treba da slave svi podjednako, bez obzira na godine i na to da li se neko osjeća kao mlad.

,,12. avgust nije samo dan kada treba čestitamo svima koji su mladi, zato što imaju manje od 30 godina. Ovaj dan se zapravo obilježava kako bi se osvrnuli na probleme, predložili rješenja i kako bi se napravili presjek onoga što je urađeno i što treba da se uradi, i da govorimo o izazovima sa kojima se mladi suočavaju. Ovo je dan kada treba da slušamo mlade, prepoznamo njihove potrebe i razgovaramo sa njima. Svaka mlada osoba je specifična, drugačija, sa različitim interesovanjem. Statistika kojom se mi vodimo kada kreiramo programme za mlade , govore kakvo je stanje u svijetu i šta je to što mi ne vodimo, ne primjećujemo ili ne želimo da se time bavimo”, dodala je Šišović.

Nakop predavanja uslijedila je prezentacija  prve online platforme za samoprocjenu rizičnog ponašanja, u odnosu na HIV i polno prenosive infekcije.

 „Zdraviša“ kojeg je predstavio CAZAS, je osmišljen kao interaktivna platforma za procjenu znanja, informisanje, edukaciju i upućivanje na postojeće zdravstvene servise ali i kao lik koji promoviše upotrebu kondoma i zdrave stilove stilove života. Platforma je dostupna na adresi www.zdravlje.co.me.

Podijeli na: