Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

10.08.2021
395

ODRŽANA PROMOCIJA ROMANA OSTACI SVETA

 

U organizaciji JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor/Gradske biblioteke i čitaonice večeras je u atrijumu Kultunog centra održana promocija romana „Ostaci sveta“ Igora Marojevića.

Prisutne je najprije pozdravila rukovoditeljka Gradske biblioteke i čitaonice Marija Starčević, a zatim je razgovor sa autorom  vodila prof. dr Jelena Knežević.

,,Igor Marojević je na književnoj sceni od 1997. godine, kada je izašla njegova novela “Obmana”, a nakon toga su se nizale zbirke priča, romani, od kojih je svakako najveću slavu pokupila zbirka priča ,,Beograđanke”.  Ona danas slovi za srpski roman koji ima najviše iztanja -najkomercijalnija zbirka priča i koja je svakako jedna od pet knjiga u takozvanom ”Beogradskom petoknjižju”,  kojem je Igor Marojević  dao jednu sliku Beograda onako kako je on vidi, tu su i “Tuđine”, “24 zida”, “Parter” i “Prave Beograđanke”. Pored toga on je i pisac drama, prevodilac i neko ko je preveo jednu od svojih drama, a njegova djela su takođe veoma prevođena i on je  savremeni pisac prevođen  na više od 15 jezika”- izdvojila je Knežević iz autorove biografije.

Autor promovisanog romana Igor Marojević sebe predstavlja kao pisaca koji piše na srpskom jeziku, koji ima 15 knjiga iz dva ciklusa ”Beogradsko petoknjižje” i “Etnofikcija”- koju čine za sada četiri objavljena romana, uključujući i roman “Ostaci sveta”.

,,Etnofikcija je prikaz pripadnika tri evropska naroda koji su zbog svog etnocentralizma bili izolovani sankcijama tokom 20. vijeka. To su Španci, Njemci i Srbi sa okolnim narodima. Pripadnici tih  naroda se prikazuju i kao dželati i kao žrtve, gdje i dželat i žrtva ima pravo da priča, to je trans ideološki pristup. Iako svaki zločin nije jednak, ja se ne bavim mjerenjem koji je zločin veći, što opet ne znači da bi trebalo da bude čudno što u “Ostacima sveta” ima 130 strana o Jasenovcu, a  25 o Srebrenici. Ova knjiga govori o tome da je svijet sa jedne strane orudan, inače ne bi bili ostaci svijeta, a sa druge strane ako su ostaci znači da je nešto i ostalo što je pozitivni orijentir. Da bi neka knjiga bila valjana treba da postoji pozitivni orijentir. Kada čitate knjigu možete naći nekoliko pozitivnih orijentira, prije svega je to humor, dostojanstvo, prijateljstvo i što je zanimljivo iako je ovo moja “najkrvavija” knjiga, jedino u njoj postoji organski i diskretan sretan kraj”, pojasnio je Marojević.

Podsjetimo, Igor Marojević rođen je 1968. godine u Vrbasu. Diplomirao je Srpski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Napisao je „Beogradsko petoknjižje“: zbirku priča „Beograđanke“ (2014) i romane „24 zida“ (1998, 2010), „Parter“ (2009), „Prave Beograđanke“ (2017) i Tuđine (2018). Drugi ciklus „Etnofikcija“ čine romani „Majčina ruka“ (2011), „Šnit“ (2007, 2008, 2014) i „Žega“ (2004, 2008). Napisao je, između ostalog, i tri drame koje su izvođene u Španiji i Srbiji. Djela su mu prevođena na 16 jezika i zastupljen je u desetak reprezentativnih proznih antologija. Dobitnik je više nagrada. Živi u Zemunu.

 

Podijeli na: