Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

05.04.2022
604

ODRŽANA PROMOCIJA ROMANA JELENE VUKIĆ

Povodom obilježavanja 2. aprila - Svjetskog dana dječje knjige, JU Kulturni centar "Nikola Đurković" Kotor / Gradska biblioteka i čitaonica organizovali su danas u pres sali Kulturnog centra promociju romana "Milan, Vesna i jedna kuća tesna" autorke Jelene Vukić.

Ispred organizatora prisutne je najprije pozdravila bibliotekarska savjetnica Jelena Vukasović, koja je zatim vodila razgovor sa autorkom.

Jelena Vukić je tom prilikom kazala da je prije nego se usudila da napiše dužu priču, pisala kratke priče koje je objavljivala na portalu za djecu koji vodi mravinjak.me.

,,Pisala sam i zagonetke brzalice u stihu za NTC sistem učenja. Organizovala sam i sportske radionice za djecu, na način da su djeca u potrazi za blagom morala da rješavaju zagonetke. Tražili su zagonetne predmete i svaki predmet je nosio po jedno slovo i tako kad sakupe osam slova i sklope riječ i onda ta potraga bude kompletna. Prateći svoju djecu razmišljala sam šta djeca vole da čitaju i onda sam pokušala da napišem nešto što bi se prije svega njemu dopalo”- navodi Vukić.

Kako je dalje pojasnila, tema ovog romana je odnos brata i sestre i zapravo priča o ljubavi.

,,Poruka je da u životu bez prijatelja i porodice sve ide na neki način teže. U ovoj knjizi se brat i sestra strašno svađaju, jer je zazlika između njih pet godina i sestra je jedna pametnica koja sve zna i misli da njen brat uopšte 'ne upotrebljava svoj mozak'. On nju namjerno ujutro budi puštajući joj uglavnom 'bebeće' pjesme poput 'Razbole se lisica', ali ona njega u stvari oboažava i uzor joj je i sve knjige koje čita i muziku koju sluša je čula od njega. Vesna u jednom trenutku odluči da probudi brata sa jednom pank-rok pjesmom grupe 'Ramštajn' i to se nije dobro završilo jer su komšije lupale na vrata i mama je riješila da ih strašno kazni. Vesna i Milan su morali na kraju da se udruže i riješe nekoliko zagonetki koje su u knjizi”- objasnila je Vukić.

Promociji romana "Milan, Vesna i jedna kuća tesna" prisustvovali su učenici kotorskih osnovnih škola.

U muzičkom dijelu programa nastupio je Nikolas Kataras (gitara). 

Podijeli na: