Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

29.07.2021
629

ODRŽANA PROMOCIJA ROMANA BETON BLUZ

U organizaciji Javne ustanove Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor / Gradske biblioteke i čitaonice sinoć je u atrijumu Kulturnog centra oržana promocija novog romana prof. dr Slavice Perović „Beton bluz“.

Prisutne je najprije pozdravila rukovoditeljka Gradske biblioteke i čitaonice Marija Starčević, a zatim je razgovor sa autorkom vodio urednik romana Nikola Nikolić.

,,Sa velikim zadovoljstvom nakon Podgorice iz Budve, promovišemo drugi roman naše istaknute lingvističkinje, univerzitetske profesorice i književnice Slavice Perović. ,,Beton bluz” je objavljen krajem prošle godine, u ne baš najbolje vrijeme, ali je to ipak pogodovalo samom romanu, jer ljudi su se u vrijeme pandemije okrenuli knjizi, malo više u odnosu na one periode kada je knjiga bila najčešće plažni mobilijar. Roman je jako čitan nekoliko mjeseci bio prvi na top listi gradskih knjižara, što dovoljno govori o tome da su naši čitaoci željni domaće književnost, koja nije bila baš najplodnija u proteklom periodu. Nakon pola godine dočekali smo vrijeme da možemo da promovišemo knjigu, jer su zbog epidemioloških mjera  bile otkazane pojedine promocije.

Moja dodatne obaveze i odgovornosti je to i što sam imao čast da budem urednik ove knjige. Profesorica Slavica ukazala mi je povjerenje, smatrajući da je činjenica da desetak godina pišem i da sam čitalalac i da pišem o knjigama, da iz mene može izvući nešto uradničko zahvaljujući nekom backgroundu. Potrudio sam se da budem realan i da svoje stavove pretočim poruku i nisam bio nešto grub, niti smatram da treba da budem, već smo kroz razgovore intenzivno komunikaciju došli do toga, šta treba možda dovesti u pitanje izmijenit, ali naravno to nisu velike intervencije već prijateljski sugestije.Tako da smo dobili sjajan roman koji je prije svega jako aktualan. Obrađuje problematiku kao što je divlja gradnja i kao što je odnos kapitalističkih direktora privatnih firmi prema svojim u poslovnicama”, ističe Nikolić.

Autorka romana prof. dr Slavica Perović kaže da je pisanje ove knjige geneza hrabrosti i geneza kukavičluka.

,,Nekada nisam sasvim sigurna šta je ovo među koricama. Sklona sam da kažem da je to nešto što je geneza čemu sam već zaboravila input, ali mislim da se gradilo kao hrabrost. Kao hrabrosti da se jedna tema započne i da se piše o društvu, da se piše o porodici u čemu je i taj širi krug društva, kao jedna šire cjeline i porodice u kojoj se odražava sve ono što se na makro nivou dešava u društvu, na neki način u porodici sve sazrijeva pa onda rezultira na jedan određeni način. Možda sam mogla malo aktivnije da se odnosim prema onome što me boljelo. Kada kažem aktivnije mislim na aktivistički, onda sam ja vrlo glasno i bila sam glasna i na Univerzitetu, u društvu i svugdje gdje sam sistemski i strukturno bila prisutna ali možda nisam bila toliko u Sirana da to ne ja sam način kažem ujedno funkcionalnom obliku a onda sam sjela je napisala roman i na neki način dobila zaokružen u cjelinu”, pojasnila je Perović.

Podsjetimo, Slavica Perović je lingvistkinja i književnica. U oblasti lingvistike bavi se sintaksom, analizom diskursa i pragmatikom. Radove objavljuje u naučnim časopisima u zemlji i inostranstvu. Autorski, urednički i prevodilački potpisuje brojne knjige među kojima su: „Engleski i srpskohrvatski jezik: indirektna pitanja u kontrastu“ (1996), „Kako ukrotiti tekst“ (1999), „Jezik u akciji“ (2009), „Mi o jeziku, jezik o nama“ (2012), „Analiza diskursa, teorije i metode“ (2014), „Pojmovna metafora kulturno srodnih pojmova“ (2017).

Članica je Odbora za jezik CANU.

Njen prvi roman „Life Lift“ ušao je u uži izbor za NIN-ovu nagradu 2012. godine.

„Beton bluz“ je njen drugi roman.

Živi u Podgorici i radi u Novom Sadu.  

Nikola Nikolić je rođen u Podgorici. Završio je Fakultet političkih nauka, na kojem je i magistrirao. Objavio je tri romana: „Čvor“ (2011), „Meandar“ (2014), „Sirene za uzbunu“ (2019), kao i zbirku priča „Atakama“ (2016). Priče objavljuje u crnogorskim i regionalnim časopisima.

Piše književnu kritiku. Autor je serijala razgovora sa piscima iz regiona na portalu Kombinat.

Dobitnik je nagrade „Bihorska Venera“ za kratku priču.

Priče su mu prevođene na albanski, engleski, makedonski i njemački jezik.

Umjetnički je direktor Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja.

Podijeli na: